Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Paradajz, pa i onaj u tubi, štiti od infarkta i raka
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:25 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Dokazano je da likopen, kojeg najviše ima u paradajzu, ima veliku ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, ukljucujuci i rak. Likopen je jedan od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer štiti od infarkta i smanjuje rizik za 40 posto. Ipak, likopen se najviše procuo zbog zaštite proširene prostate od nastanka raka. Likopen je standardni sastojak prostate pa kad ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promene. Studija koja je trajala pet godina, a sprovedena je na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala je kako desetak obroka kuvanog paradajza nedeljno spušta rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen deluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka. Kad se kaže “kuvani” paradajz, misli se toplinski obraden i otopljen u masnoci jer sirov paradajz nema gotovo nikakvo dejstvo. Najbolji ucinak ima umak na pizzi, supa od paradajza, koncentrat paradajza iz limenke i razni umaci (kecap), koji su kuvani uz malo masnoce. Tada je apsorpcija likopena maksimalna, a smatraju dobrim preventivnim sredstvom u borbi protiv raka i drugih bolesti.
Likopen u vocu. Najdelotvorniji je u kecapu, gustoj supi od pirea paradajza ili u pizzi. Osim u paradajzu, likopena ima i u guavi. Lubenica i ružicasti grejp su po sadržaju likopena odmah iza, ali to je polovina onog sadržaja iz paradajza
Zaštita likopenom od raka cerviksa
Osoba koja na dan putem hrane uzima 6,5 mg likopena (jedna cajna kasikica kecapa ima 2,5 mg likopena), smanjuje rizik pojave raka prostate za 21 posto u odnosu na one koji ga ne uzimaju, dokazali su naucnici. Istraživanje kod žena je pokazalo da 75 posto osoba koje spadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu grupu.
klfinansijeDatum: Srijeda, 17.08.2022, 20:49 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobra salata.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa