A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » 5 namirnica za jaci imunitet
5 namirnica za jaci imunitet
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:28 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ako vam je imuni sistem u redu, on uni┼íti svaki patogen, bez obzira da li je to virus, gljivica ili izmenjena celija koja je na putu da postane kancerozna. Na┼í sistem za odbranu to radi tako ┼íto svakog sata oslobada deset miliona proteina zvanih antitela. Ovakva budnost i artiljerija zahtevaju izda┼íne zalihe hranljivih materija. Lekari ka┼żu da je lo┼ía ishrana najva┼żniji razlog slabljenja imuniteta kod zdravih osoba. Pojedine namirnice jacaju imunitet vi┼íe od ostalih. Junetina: Jaca va┼íe slabe tacke Manjak cinka je jedan od najce┼ícih nedostataka vitamina koji se javljaju kod odraslih , narocito kod vegetarijanaca i onih koji jedu manje juneceg mesa, najboljeg izvora ovog minerala koji jaca imunitet. Cak i blagi nedostatak cinka povecava rizik od infekcije. Cink je veoma va┼żan za razvoj belih krvnih zrnaca, neustra┼íivih celija imuniteta koje prepoznaju i uni┼ítavaju bakterije, viruse i druge negativce. Sto grama posne junetine (dovoljno za pristojnu ┼íniclu) obezbeduje oko 30 odsto dnevne vrednosti cinka. Zajedno sa cinkom u ostalim namirnicama, to ce biti dovoljno da napunite rezerve cinka. Ako ne mo┼żete da smislite junetinu, jedite ostrige, cerealije, prasetinu, ┼żivinu, jogurt i mleko.

Narand┼żasto: Ojacajte svoje granice Mo┼żda ne mislite da je ko┼ża deo va┼íeg imunog sistema. Ali ovaj kljucni organ, povr┼íine jedan kvadratni metar, slu┼żi kao tvrdava na prvoj borbenoj liniji protiv nepo┼żeljnih gostiju. Da bi ostala jaka, potreban joj je vitamin A. On igra bitnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva, ┼íto je kljucna komponenta ko┼że. Jedan od najboljih nacina za dobijanje ovog vitamina je iz hrane koja sadr┼żi beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A. Mislite narand┼żasto kad tra┼żite hranu bogatu beta karotenom: ┼íargarepa, tikva, dinja. Vekovima su ljudi ┼íirom sveta pecurkama jacali imunitet. Savremeni istra┼żivaci znaju i za┼íto: pecurke povecavaju proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, cine ih agresivnijih, ┼íto je super kad imate infekciju. Posebne vrste ┼íititai i maitaki pecuraka najbolje su za imunitet, ali ni domace nisu lo┼íe.

Caj: Ocistite opasni otpad Kao i svi ratovi, rat s klicama je prljav posao. Kad va┼í imuni sistem tuce uljeze i opravlja nanetu ┼ítetu, on sam stvara potencijalno opasna jedinjenja, slobodne radikale. Oni mogu o┼ítetiti va┼íe celije i DNK, ubrzati starenje i postaviti dobru osnovu za bolesti kao ┼íto je rak. Antioksidansi mogu pocistiti slobodne radikale pre nego ┼íto ovi krenu da razaraju. Voce i povrce je krcato antioksidansima, ali crni i zeleni cajevi su bogatiji antioksidansima od bilo kog voca. Tokom spremanja caja kesicu bucnite unutra, pa je izvucite i ponovitnj vi┼íe puta. Novija istra┼żivanja pokazuju da ovako buckane kesice caja oslobode pet puta vi┼íe polifenola, mocnih antioksidanasa, nego kesice samo ostavljene da odle┼że u vreloj vodi.

Kefir: ┼áaljite pojacanje Sluzava membrana kojom je oblo┼żen digestivni trakt domacin je bilionima dobrih bakterija koje sprecavaju ┼ítetne bacile da se uvuku u organizam putem sistema za varenje. Na┼żalost, antibiotici mogu zbrisati ove dobre bakterije i ostaviti vas podlo┼żne neprijatnim klicama koje dovode do dijareje. Samo mo┼żete obezbediti pojacanje u vidu jogurta i kefira. One vrste koje sadr┼że i aktivne kulture bakterija mogu pomoci da se obnovi flora va┼íih creva.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 14.08.2022, 18:26 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar tekst, zahvaljujem i preporu─Źujem dalje.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » 5 namirnica za jaci imunitet
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa