Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crveni kupus
Crveni kupus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:41 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Razlika između crvenog i običnog kupusa je što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E. Ovo su neki od razloga zašto treba da ga upotrebljavate u ishrani: Konzumiranje crvenog kupusa promoviše zdravlje očiju jer sadrži velike količine zeaksatina i luteina. Ova dva elementa predstavljaju prirodnu zaštitu od sunca koja sprečava dopiranje UV zraka do mrežnjače. Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprečava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira. Još jedan razlog da jedete ovo sjajno povrće je to što kupusov sok pospešuje stvaranje crvenih krvnih ćelija i uklanja štetne toksine iz tela. Ovo za rezultat ima bolje funkcionisanje sistema cirkulacije. Potrebno je da konzumirate samo jednu šolju crvenog kupusa dnevno kako biste uneli 216mg kalijuma, odnosno 6% preporučene dnevne količine. Time ćete sprečiti napetost srčane muskulature pružiti sebi energiju za kucanje srca.

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora: Vlakna koja sadrži sprečavaju absorpciju holesterola iz drugih namirnica. LDL apolipoprotein koji se može naći u jetri je smanjen jer nema više toliko holesterola za transportovanje. Antioksidanti u crvenom kupusu razgrađuju masno tkivo čime se dobija više energije.

Količina moćnih antioksidanata koju dobijate od crvenog kupusa pomaže vašem telu da se izbori sa slobodnim radikalima koji predstavljaju jedan od okidača karcinoma. Takođe je efikasan za sprečavanje rasta kancerogenih ćelija.
klfinansijeDatum: Petak, 05.08.2022, 20:37 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Svaki je dobar, ali ovaj je nabolji.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crveni kupus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa