Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gorocvet - Adonis vernalis
Gorocvet - Adonis vernalis
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:41 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Od ranog proleća do kraja maja pašnjake i livade svojom predivnom žutom bojom ukrašava višegodišnja zeljasta biljka gorocvet (Adonis vernalis). Latinsko ime je dobila po lepom lovcu Adonisu iz grčke mitologije, dok vernalis otkriva da cveta u rano proleće, pa ga smatraju vesnikom ovog godišnjeg doba. Zovu ga i gospina vlas ili zečji mak, izuzetno je lekovita biljka i zaštićena u mnogim zemljama Evrope, pa i kod nas od 1978. godine. Kod nas gorocvet poput tepiha ukrašava Deliblatsku peščaru, obronke Fruške gore i ostale delove Vojvodine, a u rasprostranjen je i u okolini Niša i Kragujevca kao i na Kosovu i Metohiji. Raste širom Evrope, u evropskom delu Rusije i zapadnoj Aziji, severnom Kavkazu i jugozapadnom Sibiru, Ukrajini, Krimu. Za lekovite svrhe i preparate se sakuplja nadzemni deo biljke u vreme cvetanja. Ubrane stabljike sa listovima i cvetovima treba što pre osušiti u hladu, na promaji ili u sušari da bi se što više sačuvali delotvorni sastojci. Precvetali gorocvet je manje lekovit. Prilikom branja treba voditi računa da bude manje plodova.

Lekovite sastojke sadrži i koren koji se takođe sakuplja u proleće, mada je bolje u jesen jer tada ima najviše aktivnih materija. Izvađeni koren se prvo opere i odmah osuši, na isti način kao nadzemni deo.

Biljka sadrži kardiotonične glikozide, među kojima izuzetno važne adonitoksozid i cimarin, kao i saponine, flavonoide, kumarin, fitosterin. Upravo je i proređena i zakonom zaštićena zbog ovih sastojaka, jer se koristi za proizvodnju lekova protiv srčanih obolenja. Sastojci osušenog gorocveta su izuzetno sredstvo za jačanje oslabljenog srčanog mišića. Osim što obnavljaju izgubljenu snagu srca, poboljšavaju i krvotok, deluju kod srčanih edema i podstiču mokrenje. Deluje brzo i kratkotrajno, nema kumulativno dejstvo i ne stvara naviku. Veoma je efikasan i kao sedativ, a koristi se kod neurovegetativnih smetnji, nesanice i epilepsije.

Deluje i na bazedovljevu bolest, a u homeopatiji se upotrebljava za lečenje hipertireoze, zapalenja pluća, angine pektoris, reume.

Kao kardiotonik se uzima u vidu tinkture, praška ili u kombinaciji sa drugim kardiotonicima u obliku kapi ili dražeja. Poznavaoci tvrde da se pokazao delotvornim kod lakih do srednje teških dekompenzacija srca i drugih funkcionalnih srčanih tegoba.

LEP I OTROVAN
Preparati od gorocveta mogu da se nabave u apotekama i treba ih uzimati samo po preporuci stručnjaka, jer predoziranje ili nepravilna upotreba mogu da budu štetni pošto je gorocvet, uprkos svojoj lepoti i otrovan.

Kod tinkture se preporučuje 20 do 30 kapi u malo vode, tri puta dnevno pre jela. Kod upotrebe praška se tri puta dnevno rastopi po jedan prašak u malo voćnog soka i popije pre jela. Zbog toksičnosti, nikako ga ne treba uzimati u biljnim smešama.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 04.08.2022, 20:11 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar, samo treba biti uporan.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gorocvet - Adonis vernalis
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa