A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Selen - Levisticum officinale
Selen - Levisticum officinale
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:43 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Selen je zeljasta vi┼íegodi┼ínja biljka, poreklom iz Persije, odakle je ra┼íirena po ─Źitavoj Evropi. Naru─Źito puno ga ima u Francuskoj, Italiji i Nema─Źkoj. U na┼íoj zemlji kao mirisna, povrtarska biljka, gaji se po ba┼ítama i dvori┼ítima. U lekovite svrhe upotrebljava se etarsko ulje korena, koren, plod, list, a re─Ĺe zeleni izdanak, odnosno sama biljka. Svi delovi selena sadr┼że etarsko ulje, ali u razli─Źitim koli─Źinama. Ipak, najzna─Źajnije je etarsko ulje korena. Ono se uglavnom sastoji od ftalida, pored kojih sadr┼żi i terpineol, karvakrol i seskviterpenska jedinjenja. Osim etarskog ulja, koren sadr┼żi i kumarine, furanokumarine, slobodne fenolkarboksilne kiseline, ugljene hidrate, kao i jabu─Źnu, angeli─Źnu i kafenu kiselinu. prema preporukama jedne nema─Źke komisije, primena korena i lista selena opravdana kod infekcija urinarnog trakta i kod postojanja peska i kamena u bubrezima i mokra─çnoj be┼íici. Ova biljka ispoljava izra┼żen diureti─Źki efekat (obilno mokrenje), pa se nalazi u razli─Źitim ─Źajnim smesama sa diureti─Źkim delovanjem. Iako selen nema izra┼żeno antimikrobno delovanje koristi se i u ÔÇ×terapiji ispiranjemÔÇť: zbog diureti─Źkog efekta, dovodi do pove─çane proizvodnje urina i u─Źestalog uriniranja. Na taj na─Źin se smanjuje mogu─çnost da se patogene bakterije ve┼żu za zidove mokra─çnih puteva i obrazuju kolonije, a smanjuje se i njihova koncentracija u jedinici zapremine urina.

Kod ve─çine ljudi upotreba korena i lista selena smatra bezbednom. Me─Ĺutim, kod preosetljivih osoba, mo┼że da dovede do simptoma alergijskih reakcija. Tako─Ĺe, zbog sadr┼żaja furanokumarina i kumarina, postoji mogu─çnost fotosenzibilizacije, pa je po┼żeljno da se oni koji uzimaju proizvode na bazi selena, a naro─Źito oni izrazito svetle puti, ne izla┼żu suncu. Ne preporu─Źuje se ni uzimanje preparata na bazi selena pacijentima koji uzimaju antikoagulantnu terapiju, kao ni trudnicama i dojiljama.

Koren i list selena koriste za pravljenje ─Źaja. Obi─Źno se jedna kafena ka┼íika prelije klju─Źalom vodom, ostavi poklopljeno nekoliko minuta i zatim procedi. Pije se tri do ─Źetiri puta dnevno.

Koren selena je vrlo razvijen, vertikalan, dug 40 do 50 santimetara i vretenast. Biljka u prvoj godini obrazuje rozetu krupnog li┼í─ça, a u drugoj godini i kasnije, razgranato cevasto stablo, koje je ─Źesto vi┼íe od dva metra. Listovi su duga─Źki 50 do 60 santimetara, naizmeni─Źno raspore─Ĺeni, goli, sjajni i dvostruko perasti. Cvast je slo┼żen ┼ítit, pri ─Źemu su ┼ítitovi mnogocvetni, a cvetovi dvopolni i ┼żuti. Plod je spljo┼íteni ┼íizokarpijum, ┼żu─çkastomrke boje. Seme zadr┼żava klijavost dve godine.

Selen je omiljena aromati─Źna biljka, kako u na┼íoj zemlji tako i u Evropi. Delovi biljke su svojstvenog i prijatnog ukusa, pa se najvi┼íe koriste kao za─Źin, u proizvodnji alkoholnih pi─ça i u prehrambenoj industriji. Karakteristi─Źan ukus ÔÇ×maggiÔÇť kocke poti─Źe upravo od selena.
klfinansijeDatum: Srijeda, 03.08.2022, 19:12 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Da, znam to za maggi kocke, super.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Selen - Levisticum officinale
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa