Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Šipak - Rosa pseudofruktus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:43 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Izuzetno bogat vitaminima C i K, likopenom i B karotenom, od njega se pravi i vrlo kvalitetnio biljno ulje koje se koristi u terapiji ekcema, akni i psorijaze, ali i za negu suve i zrele kože. Plod se bere ručno, u septembru i oktobru kada sazreva, suši se na suncu ili u sušarama, na maksimalnoj temperaturi do 80 stepeni. Osušen plod je tvrd, smežuran, sjajan, crvene ili tamnocrvene boje, nakiselog ili slatkog ukusa, ali bez mirisa. Seme šipurka sadrži između 8 i 10 odsto masnog ulja u kojima dominiraju oleinska, linolna i linoleinska kiselina. Šipurak je izuzetno bogat i vitaminima C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima i taninima. Zbog karakterističnih sastojaka višestruko je dragocen, a od njega se pravi i vrlo kvalitetno biljno ulje. Istovremeno služi kao tonik, kao vitaminski napitak za vreme prehlada i gripa, kao blagi diuretik i laksativ, ali i kao čaj koji je odličan protiv dečjeg proliva. Od ploda se po tradicionalnoj recepturi prave ukusni džemovi i marmelade.

Zbog prijatnog i osvežavajućeg ukusa, bogatstva vitaminima i voćnim kiselinama, ekstrakti i koncentrati šipurka koriste se i u proizvodnji bezalkoholnih napitaka, kao što je "kokta".

Ulje šipurka sa obiljem različitih kiselina ima visoku biološku vrednost.

Koristi se kao aktivna komponenta u izradi preparata namenjenih ublažavanju upalnih reakcija kože jer su istraživanja pokazala da blagotvorno deluje na ćelije epiderma.
Koristi se lokalno, u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a dobar je i za negu suve, izrazito suve i zrele kože, jer pojačava elastičnost.
klfinansijeDatum: Srijeda, 03.08.2022, 19:11 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Čaj od šipka super zdrav.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa