Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Kardamom
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:44 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Medju začinskim biljkama kardamom (Elettaria cardamomum) zauzima posebno mesto, jer se koristi milenijumima u svim kuhinjama sveta, naročito u indijskoj i arapskoj. Indusi ne mogu da zamisle pilav bez ovog začina, kao ni indijski čaj. U skandinavskim zemljama se stavlja u pekarske proizvode, meso i kobasice. U našem jeziku se odomaćio naziv kardamon. Iako postoji i beli i crni, autentičnim se smatra samo zeleni i posle šafrana je najskuplji začin na svetu. Može da se koristi zajedno sa mahunom ili mleveni, koji brzo gubi aromu i prirodnih ulja, pa se melje u maloj količini, pre nego što se stavi u jelo. Ako je recept celo zrno, mahuna se malo otvori, da bi u kuvanju kardamom pustio prepoznatljivu aromu i ukus. Deset mahuna je jednako što i 1,5 kašičica mlevenog začina, s tim što se mahune ne jedu. U istočnjačkoj kuhinji se često kardamom kombinuje sa karanfilićem i cimetom.

Osim što je ukusan, veoma je i lekovit. Njegova svojstva poznata su od davnina, posebnu vrednost ima u indijskoj tradicionalnoj medicini, gde se koristi sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najdelotvorniji je kod organa za varenje. Podstiče metabolizam i tako poboljšava varenje, ublažava nadimanje, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Samo prstohvat kardamoma pomaže protiv mučnine i povraćanja.

Dobar je i diuretik, pa se koristi kod problema urinarnog trakta. Istovremeno, čisti bubrege i snižava visok krvni pritisak. Pomaže u detoksikaciji organizma, posebno se preporučuje osobama koje preterano piju kafu. Preporučuje se i kod infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika - cineola. Upravo cineol ubija bakterije koje dovode do lošeg daha.

Delotvoran je i za menstrualne tegoba, pomaže u lečenju astme, jer podstiče cirkulaciju krvi u plućima. Čaj od kardamoma i cimeta smiruje upalu grla i promuklosti zbog prehlade i gripa. Međutim, narodni lekari upozoravaju da ne treba preterivati u upotrebi ovog začina jer može doći do uznemirenja i iritacije organa za varenje. Trudnice, dojilje i deca bi trebalo posebno da obrate pažnju na to.

Kardamom je neizostavni dodatak indijskog čaja, koje je omiljeno piće Indusa. Sprema se na nekoliko načina...

Kardamom snižava pritisak, čisti bubrege

Kod grčeva, bolova u stomaku, nadimanja ili prejedanja pomaže čaj i pije 15 minuta pre jela ili neposredno posle. Može da se daje i deci kada imaju stomačne probleme.

Pomešajte 1/4 kašičice mlevenog kardamoma sa 1/5 kašičice mlevenog kumina i pola kriške svežeg korena đumbira. U mešavinu možete da dodate i štapić cimeta za lepšu aromu. Prelijte sve sastojke šoljom vrele vode, ostavite da odstoje 10 minuta, procedite i pijte polako.
klfinansijeDatum: Utorak, 02.08.2022, 20:32 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Meni nepoznato, ali svako začinsko bilje je dobro.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa