Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Laneno seme
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:45 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Dokazano je da laneno seme blagotvorno deluje na naš organizam jer poseduje sve hranljive sastojke koji su neophodni za očuvanje zdravlja. Laneno seme je bogat izvor linoleinske kiseline, lignana, vlakana, minerala, vitamina, proteina i omega 3 masnih kiselina. Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, laneno seme može da pomogne u lečenju kardiovaskularnih bolesti, artritisa, upala, dijabetesa, astme i raznih vrsta alergija. Vlakna koja se nalaze u lanu štite zdravlje creva i srca. Laneno seme snižava visok krvni pritisak i na taj način smanjuje rizik od pojave srčanog udara. Dokazano je i da lan smanjuje rizik od nastanka raka, naročito raka dojke, prostate i debelog creva. Takođe, laneno seme održava ravnotežu ženskih hormona u organizmu, pa povoljno deluje na reproduktivno zdravlje i plodnost kod žena. Može da reguliše menstrualni ciklus i da čuva zdravlje jajnika. Laneno seme može da ublaži i simptome kod žena koje su u menopauzi. Laneno seme reguliše i nivo šećera u krvi i pruža duži osećaj sitosti, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Istovremeno, laneno seme ubrzava metabolizam i sadrži veoma malo kalorija. Jedna kašika semenki lana ima svega 35 kalorija, pa može pomoći u gubitku kilograma. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lanu mogu da spreče oštećenja očnih nerava i da spreče pojavu makularne degeneracije. Zahvaljujući alfa linoleinskoj kiselini i lignanima, laneno seme jača imunitet i smanjuje rizik od pojave upalnih bolesti, poput psorijaze, reumatoidnog artritisa i lupusa.

Zatim, laneno seme ima pozitivan uticaj i na kožu, pa može da smanji upale, akne i ekceme, kao i da ubrza zarastanje opekotina od sunca. Lan je dobar i za kosu i nokte, pa ćete redovnom upotrebom lanenog semena sprečiti cvetanje krajeva kose, listanje i lomljenje noktiju.

Laneno seme se najčešće jede u kombinaciji sa jogurtom. Najbolje je da konzumirate jogurt sa malim procentom mlečne masti i koji se lako vari, da ne bi došlo do nadimanja i otežanog varenja. Potrebno je samo da jednu kašiku semenki lana ubacite u čašu jogurta i da promešate. Osim sa jogurtom, laneno seme možete kombinovati i sa kefirom, koji je možda još zdravija varijanta od jogurta. Laneno seme može da se jede i sa vodom.

Laneno seme je generalno bezbedno i veoma zdravo, pa može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Ipak, ne preporučuje se konzumiranje lanenog semena u trudnoći.

Osim konzumiranja lanenog semena u ishrani, ono može da se koristi i za spoljašnju upotrebu. Najčešće se koristi kao sastojak u maskama za negu lica i u maskama za kosu. Laneno seme može da se meša sa maslinovim i kokosovim uljem, jogurtom, medom i sa drugim korisnim prirodnim sastojcima. Redovnom upotrebom preparata od lanenog semena, vaša koža će biti meka, glatka i sjajna, a vaša kosa jaka i blistava.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 01.08.2022, 19:59 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Lan je skroz zdrav, imam ga uvijek za svaki slučaj.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa