Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Božikovina - Ilex aquifolium
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:50 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


U narodnoj medicini se koristi za lečenje anemije, reumatskih bolesti, organa za disanje i varenje. Sok isceđen iz listova je jedan od najdelotvornijih prirodnih medikamenata za jetru. Zimzelena božikovina (Ilex aquifolium) poznata je kao ukrasno drvo ili žbun, a malo ko zna da poseduje izuzetna lekovita svojstva. Zbog dekorativnog efekta se sadi u parkovima i vrtovima, ukras je terasa, balkona i žardinjera, koristi se i kao živa ograda jer ublažava buku. U doba starog Rima njene grančice su predstavljale zaštitu od uroka, munja i gromova, loših misli... U hrišćanstvu je cvet božikovine simbol rođenja Isusa Hrista, crveni plodovi njegova krv, a bodljikavo lišće kruna od trnja. U narodu postoji verovanje da biljke koje plodove rađaju zimi imaju jaku moć da zaštite čoveka od bolesti i svakog zla, jer i same prkose prirodi. Božikovina je jedna od najpoznatijih, jer plod sazreva u oktobru i novembru, a ostaje do proleća. Smetaju joj samo jaki, zimski vetrovi, pa bi je tada trebalo zaštititi. Dobro podnosi gradsku sredinu, orezivanje, a najviše joj prijaju sunčana i polusenovita mesta. Raste sporo, do pet metara i može da živi čak 300 godina!

Najpopularnija je za vreme Božića i Nove godine. Njenim grančicama sa tamnozelenim, mesnatim, sjajnim listovima i crvenim bobicama veličine graška, obeležavaju se ovi veseli praznici. Njeni motivi se mogu videti na salvetama, stolnjacima, svećnjacima, peškirima...

U tradicionalnoj medicini božikovina je izuzetno cenjena. Listovi sadrže glikozid ilicin, triterpenoid, treslovinu, a kora tanin i lepljive materije, pektin, pa je preporučuju za lečenje jetre, artritisa i drugih reumatskih bolesti, gihta, žutice. Delotvorna je i kod bolesti krvi, posebno kod anemije, obolenja disajnih organa, i to naročito kod bronhitisa i katara, kao i kod bolesti organa za varenje, raznih vrsta krvarenja, tegoba sa urinarnim traktom.

Najdelotvorniji je sok iz listova, koji se koristi u idu tinkture i čaja. Pravi se tako što se sveže ubrani listovi samelju, iz njih iscedi sok, a zatim popije svež. Narodni lekari kažu da je ovo najbolji lek za bolesti jetre.

U pojedinim krajevima upotrebljava se prženi ili suvi list kao surogat za kafu, a osušeni plod kao purgativ, odnosno sredstvo za čišćenje creva. Sa količinom ne bi trebalo preterivati, jer može izazvati mučninu i povraćanje.

Čajevi
Reumatizam - U 1 dl vode se kuva 3 grama suvih listova božikovine 5-10 minuta. Poklopi se i ostavi da odstoji 15 minuta, procedi se i pije pre jela (2,3 šolje dnevno). Ovaj čaj pomaže i kod visoke temperature.

Groznica, urinarni problemi, preznojavanje - U 1 l vode se stavi 15 do 20 grama suvog korena božikovine i kuva oko 5 minuta. Poklopi se i ostavi sat vremena, pa procedi i pije po potrebi 1 do 3 šoljice tokom dana.

Tinkture
Grip i visoka temperatura - U 1 dl crvenog vina potopi se 5 grama kore ove biljke i drži 10 dana. Sadržaj se procedi i u slučaju visoke temperature svakodnevno uzima po 2 male čašice, dok ne prođu tegobe.

Artritis - U 1 dl 70-postotnog alkohola se potopi 20 grama svežih listova božikovine i ostavi da stoji 10 dana. Potom se procedi, a tinktura uzima svakodnevno i to 20 do 30 kapi dva puta dnevno. Sipa se u čaj ili sok pre jela.
klfinansijeDatum: Srijeda, 13.07.2022, 19:17 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Još jedna dobra informacija.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa