Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Koprenjak - Meum mutellina
Koprenjak - Meum mutellina
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:52 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Izuzetno retka biljka raste u Srbiji. Jača srčani mišić, pomaže kod želudačnih tegoba, čisti organe za varenje i jetru. Efikasan je kod migrene i ženskih bolesti, a podstiče i izlučivanje žuči. Na Koprenu, jednom od vrhova Stare planine, otkrivena je izuzetno retka biljka koprenjak (Meum mutellina) kojoj je prirodno stanište na Alpima. Od davnina je Austrijanci koriste za čajeve, tinkture i meleme, ali i kao začin za supe i druga jela. Monasi iz alpskih manastira ostavili su mnoštvo recepata sa ovom biljkom, za lečenje brojnih bolesti kod ljudi i životinja. Austrijski lekar dr Rudolf Brojs, koji se bavio najtežim zdravstvenim tegobama kao što je karcinom i bolesti pluća, ostavio je značajno delo o "totalnoj terapiji", u koju je među lekovite biljke uvršten i koprenjak. Zbog važnosti koju ima u tradicionalnoj medicini alpskih naroda, zovu ga i majčin koren, majčinsko zelje, velestika. Ova višegodišnja biljka raste i do pola metra, ima uspravnu i golu stabljiku iz koje izbijaju tanki listovi. Cvetovi na vrhu su poput štitastih cvasti od bele do crvenkasto roze nijanse. Pojavljuju se od jula do kraja avgusta. Jestive duguljaste semenke ukusom podsećaju na komorač.

Koprenjak raste na sunčanim padinama sa nadmorskom visinom iznad 1.000 metara. Izuzetno je delotvoran kod brojnih srčanih tegoba. Njegovom upotrebom se jača srce kod srčane slabosti, u ranim fazama reguliše oslabljen rad, a efikasan je i u uspostavljanju rada kada zataji.

Ipak, tradicionalno se najviše koristi za tegobe želuca i čišćenje organa za varenje. Rešava poremećaj varenja, otklanja grčeve, nadutost, zatvor i upalne procese digestivnog trakta. Pospešuje apetit i bolji rad želuca i creva.

Dobro upućeni tvrde da je koprenjak izuzetno efikasan protiv migrene ili uopšte jakih glavobolja. Omogućava i lakše iskašljavanje, podstiče lakše izlučivanje žuči, čisti jetru i uklanja žuticu. Kod bolesti bubrega i bešike pomaže tako što podstiče mokrenje, a delotvoran je i protiv različitih vrsta infekcija i ešerihije koli.

Ekcem, osipi, lišajevi, rane i druge kožne promene uspešno se uklanjaju preparatima alpskog majčinog korena. Sa ovom biljkom reguliše se menstrualni ciklus i izaziva menstruacija ukoliko izostane, otklanjaju tegobe materice. Iako kontraindikacije upotrebe koprenjaka nisu poznate, trudnicama se ne preporučuje.

LISTOVI, SEME I KOREN

U lekovite svrhe listovi se beru od maja do kraja septembra i suše na toplom mestu. Semenke se skupljaju u septembru, dok se koren vadi od biljke sedam godina stare, takođe u septembru.

Deo korena sa izdancima se uvek ostavlja da bi biljka mogla i dalje da raste.

* Sveži listovi se koriste za poboššanje oslabljenog apetita i tegoba tokom varenja.

* Semenke deluju na urinarni trakt, ženske bolesti i takođe jačaju apetit.

* Koren pomaže kod tegoba organa za varenje.

* Svi delovi biljke mogu da se koriste kao začin, posebno se preporučuju starijim osobama jer stimulišu rad srca i jačaju organizam.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 11.07.2022, 19:34 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Super informacija, hvala.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Koprenjak - Meum mutellina
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa