bind | Datum: Utorak, 27.10.2020, 00:53 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
| Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto. Nutricionisti ih nazivaju i "šumskim mesom" jer pored prijatnog ukusa i mirisa, poseduju izuzetnu biološku vrednost. Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto, pokazale su naučne studije. Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 g putera dnevno, povećala je holesterol za čak 14 procenata. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g pečuraka, smanjila je holesterol za 4 procenta. Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 odsto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalijum, i nešto manje kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C. Međutim, biološki su posebno vredne zbog belančevina, i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da sveže pečurke poseduju dva odsto belančevina, a sušene 22 procenta!
|
|
| |
klfinansije | Datum: Ponedjeljak, 11.07.2022, 19:33 | Poruka broj: # 2 |
Poruka: 497
Status:
| Kod mene u top 5.
|
|
| |