Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Sremuš čisti krv, žuč i jetru
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 00:54 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Uvrstite u jelovnik divlju, jestivu biljku koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina. Sremuš, ili medveđi luk, jedna je od prvih prolećnih, vitaminskih salata. Ipak, ova biljka je neopravdano zapostavljena, iako nutricionisti poručuju da je odlična u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Štaviše, oboleli bi uzimanjem prolećnog sremuša mogli da stabilizuju pritisak bar dva do tri meseca i da odmore jetru od lekova i istovremeno smanje vrednost holesterola. S proleća, medveđi luk najbolje čisti krv, žuč i jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma. Toliko je efikasan da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv. Osim alicilina koji deluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje sa alisulfidima (slično onom u belom luku), biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju i vitamin C i karotin, dok lukovice sadrže manje lekovitih sastojaka.

Travari kažu da sremuš smiruje kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infarkta, usporava aterosklerozu krvnih sudova, širi ih i smanjuje visok krvni pritisak.

Ova biljka, takođe, poboljšava apetit, otklanja smetnje sa varenjem, smiruje upalu sluzokože želuca, otklanja nadutost i gasove, omogućava bolje izlučivanje žuči, podstiče rad bubrega i smiruje upale mokraćnog mehura, sprečava osteoporozu i smanjuje bolove od artritisa i reume...
klfinansijeDatum: Nedjelja, 10.07.2022, 18:49 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Kod mene obavezno ide u salatu kad mu je sezona.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa