Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Agarwood - Aquilaria malaccensis
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Kad akuilariju napadne plesan i ošteti deblo, drvo, kao odbrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris. Prilikom berbe, napadnuti tamni delovi sa smolom se odvoje od zdravog dela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nekada se koristilo kao analgetik, danas je poznato kao tekuće zlato čiji se kilogram prodaje za 150000 eura. Reč je o agaru, delu drveta akuilarije koje raste u Kini. Naime, kad akuilariju napadne plesan i ošteti deblo, drvo, kao odbrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris. Prilikom berbe, napadnuti tamni delovi sa smolom se odvoje od zdravog dela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nakon destilacije dobije se eterično ulje koje se koristi kao sastojak u najskupocjenijim parfemima, uključujući i Armani Prive 's Oud Roial i Ives Saint Laurent' s M7 Oud Absolu. Drveće akuilarije tradicionalno se sadilo oko kineskih sela jer je doprinosilo uređenju okoline po feng shui principima. Zapisi o njegovom korišćenju postoje još od 7. veka, a već tada je bilo izuzetno cenjeno.


Osim smole koja se upotrebljava u proizvodnji parfema, koriste se i mali komadići kao mirisni štapići, a veliki komadi, dugi i po nekoliko metara, koriste se za ručno izrađene skulpture, koje pri prodaji dosižu cenu i od nekoliko stotina hiljada eura. Kilogram mirisnih štapića možete dobiti već za 20 hiljada eura.

Po ovom mirisu ili bolje reći trgovini ovim mirisom ime je dobio i Hong Kong, koji je nekoć bio trgovinska luka, a cenjena roba na tržištu upravo mirisi. Ime Hong Kong zapravo znači Mirisna luka.

Danas je drvo akuilarije ugroženo jer ga sve više uništavaju krijumčari, koji traže primerke drveća prirodno napadnutog plesnima, jer takvi imaju veću vrednost na tržištu. Time rizikuju i 10 godina zatvora. Organizacije za zaštitu životne sredine, s druge strane, podstiču farme koje uzgajaju ovo drveće po principima održivog razvoja.
klfinansijeDatum: Utorak, 05.07.2022, 20:33 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Super, dobra preporuka.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa