Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Medveđa šapa - Heracleum sphondylium
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:04 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Medveđa ili mečja šapa, medveđi dlan ili medveđa stopa su imena retke biljke, koja uspeva pretežno u planinskim predelima. Ime je dobila po obliku lista koji podseća na šape medveda. Kao žbunolika korovska biljka uspeva i na vlažnim livadama, pored potoka, puteva, uz ivice šuma. Izuzetno je delotvorna, iako raste u Evropi i Aziji, o njoj se kod nas malo zna. Zbog snage koju ispoljava u lečenju, poistovećuju je sa Heraklom, pa je i latinski naziv dobila po ovom grčkom junaku. Lišće miriše nalik celeru, pa su izvrstan začin za salate i supe. Biljka sadrži arginin, glutamin, galakten, araben, holin, sterol, kumarinske heterozide, belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamin C i karotin, a hranljiva vrednost joj je svega 50 kalorija. Oguljene lisne drške mogu da se u vidu turšije ostavljaju i za zimu. Stabljika je šuplja, a može da poraste do jednog metra, ima gorak ukus i mirisom podseća na šargarepu. Plodovi nalikuju kimu, malo su krupniji, sadrže obilje eteričnog ulja i takođe se mogu koristiti kao začin u supi i drugim jelima, hlebu, pecivu. Za jelo se koristi i koren, koji obiluje skrobom i šećerom, a stavlja se u supe i variva.

U lekovite svrhe koristi se koren i nadzemni deo biljke, koji se skuplja leti dok cveta. Po izgledu cveta, lako može da se pomeša sa angelikom, pa treba obratiti pažnju na listove.

Čaj od lista je izuzetno efikasan u lečenju prostate i drugih tegoba urogenitalnog trakta. U odnosu na druge čajeve se razlikuje po tome što snažno jača potenciju, zbog čega ga svrstavaju na vodeće mesto "muških čajeva". Vraća polnu moć oslabljenu zbog nervoze, zamora ili opšte istrošenosti organizma. Medveđa šapa je zvanično i jedan od najboljih afrodizijaka.

Klinička ispitivanja su potvrdila da čaj podstiče apetit kod dece i odraslih, reguliše varenje, snižava krvni pritisak. Kod hipertenzije deluje postepeno i dugo, bez posledica na srčani mišić. Takođe, širi periferne krvne sudove, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, smanjuje ureu u krvi. Kao narodni lek preporučuje se protiv dijareje praćene grčevima i kod katara creva. Obloge od usitnjenog lišća i korena stavljaju se na čireve na koži i mesta uboda insekata. Koren se preporučuje i za lečenje epilepsije.
klfinansijeDatum: Srijeda, 29.06.2022, 19:21 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ima i kolač medveđa šapa (eng. bear claw).
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa