Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Krušina - Rhamnus frangula, za bolje varenje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:06 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Samoniklu biljku narod zove i "pasje grožđe". Pomaže kod nadimanja i hroničnog zatvora, podstiče protok žuči i sprečava stvaranje kamena. Od kore se prave čajevi. U vlažnim šumama i na rečnim adama gde rastu topole, vrbe, jove i jasenovi, u vidu drvolikog šiblja raste i do šest metara visoka lekovita krušina. Ona pomaže boljem radu organa za varenje, a zbog karakterističnih crnoljubičastih bobica poznata je i kao pasje grožđe. Rasprostranjena je u čitavoj Evropi i severozapadnoj Aziji, Sibiru, severnoj Africi, Kini i Meksiku. Kod nas je u priličnoj meri proređena, pa se teško nalazi. U lekovite svrhe koristi se samo tamnosiva kora, prepoznatljiva po belim poprečnim linijama. Guli se krajem zime i početkom proleća, dok drvo još ne olista. Prvo se seče na tanke dugačke trake, a potom suši u hladu na promaji. Sveža kora ne sme da se koristi jer dovodi do povraćanja i dijareja praćenih grčevima. Od delotvornih sastojaka, sadrži tanin, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona, gorke materije, šećer, masti. Kora pomaže kod nadimanja, pritiska i bola u crevima, hronične opstipacije. Pospešuje rad jetre, protok žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenčića. Deluje i kod slabog pamćenja, pritiska u glavi, bolova u očima zbog oslabljenog vida.

Od krušine se spravljaju čajevi i za bolove u predelu srca nastalih zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, hroničnog zatvora, hemoroida, ali i kod izostanka menstruacije. Čajevi ne treba da se koriste duže od jedne do dve nedelje.

Čaj od krušine je najdelotvorniji u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, ali ne treba da ga piju trudnice i dojilje, kao ni deca mlađa od 12. godina. Ne sme da se upotrebljava ni kod stomačnih bolova nepoznatog porekla, zapalenja slepog creva i trbušne maramice, zavezanih creva, odnosno ileusa, kao ni kod čira na želucu i za vreme menstruacije.

Plodove takođe ne bi trebalo jesti jer dovode do povraćanja, a u većim količinama izazivaju teže trovanje. Sazrevaju u avgustu i septembru, kada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.

Protiv hemoroida
Pomešajte 35 g osušene kore krušine sa 10 g kima, 10 g kamilice i 10 g kore pomorandže. Koru krušine i pomorandže usitnite prvo, pa zatim dodajte kim i kamilicu. U 5 dl ključale vode sipajte 3 supene kašike ove mešavine, poklopite i kuvajte 3 minuta na niskoj temperaturi. Zatim ohladite, procedite, čaj zasladite medom i pijte 3 do 4 puta u toku dana.

Čišćenje creva
Po 30 g kore krušine i listova pitome nane, pomešajte sa 20 g kima i 10 g lista sene. Prelijte šoljom ključale vode 1, 2 kašičice ove čajne mešavine, ostavite da odstoji 10 minuta, zatim procedite i pijte uveče pred spavanje, jer laksativno dejstvo nastupa nakon 8 do 12 časova.

Za bolji rad jetre
Pomešajte kašiku suve kore krušine sa 2 kašike hrastove kore. Sipajte u litar kupiće vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle, ostavite da se prohladi, pa procedite. Čaj podelite na tri dela i pijte pola sata pre jela.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 27.06.2022, 21:02 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Zanimljivo, hvala.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa