Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Cvekla - najbolja za jetru
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:11 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Rešite se toksina i očistite organizam uz pomoć cvekle, korenastog povrća koje je dostupno i zimi! Još od davnina je cvekla smatrana lekovitom biljkom. Zbog njene intenzivne crvene boje i vrednih sastojaka lekari su je preporučivali za obnavljanje krvi. Ako ste probali piti sok od sveže ceđenje cvekle ili ste je jeli bez začina, većina vas će kazati kako je nema lep ukus. Ali kada jednom uvrstite ovu namirnicu u ishranu i shvatite kakve beneficije donosi vašem zdravlju, njen ukus neće biti prepreka. Cveklu možete jesti na salatu, skuvanu ili sirovu. Detoksikacija jetre se sprovodi u svrhu "čišćenja" kako bi se ćelije jetre regenerirali usled uticaja svih štetnih materija koji na nju deluju. Sveža cvekla se smatra jednim od najboljih "čistača" jetre. Cvekla, najbolji prijatelj jetre, kada se konzumira u obliku svežeg soka, odlično čisti jetru te tako jača imunološki sistem, čisti krv, poboljšava cirkulaciju i alkalizuje celo telo.

Termičkom obradom gube se vitamini te dolazi do raspada antioksidativnih komponenti, nosioca pigmenta. Cvekla obiluje mineralima, a najbrojniji su kalijum, natrijum i kalcijum, te gvožđa, bakra i cinka. Od vitamina je važno spomenuti vitamina C, B1, B2 i niacina. Ona je takođe bogata folnom kiselinom pa je odličan dodatak ishrani za trudnice. U cikli se nalaze i vlakna, posebno važna za zdravu probavu i proces mršavljenja.

Stručnjaci se slažu kako je u svrhu detoksikacije jetre dobro cveklu pomešati i sa nekim drugim voćem ili povrćem koji će samo pojačati efekat. Donosimo vam recepte za svežu salatu od cvekle i napitak od šargarepe i cvekle.
Sirova cvekla kao salata

Svež koren cvekle dobro očistite i operite te začinite jabu čnim sirćetom ili limunovim sokom. Prema želji dodajte malo soli i prelijte maslinovim uljem.
Sok od šargarepe i cvekle za detoksikaciju

Potrebni sastojci:

1 manja šargarepa
1 manji komad oguljene cvekle
½ narandže
1 kašika soka od limuna

priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro pomešajte. Po želji dodajte leda i odmah konzumirajte.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 23.06.2022, 18:51 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Često je uzmem, najviše kao salatu.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa