A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Divlji biber - Vitex agnus castus
Divlji biber - Vitex agnus castus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:13 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Vitex agnus castus potice iz porodice verbena, poreklom iz Azije i Mediteranskih predela. Sadr┼żi iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin, etericno ulje s cineolom i pinenom. Ova biljka deluje na nivo progesterona i snizava nivo prolaktina. . Iako poseduje izuzetna lekovita dejstva, divlji biber (Vitex agnus castus), konopljika ili rakita kako je narod jo┼í zove, svuda u svetu se gaji prvenstveno kao ukrasna biljka. Prirodno stani┼íte joj je ju┼żna Evropa i Mediteran, a poti─Źe iz Azije. Zbog uticaja na hormonski status zovu je i "drvo ─Źednosti", jer su ga koristili monasi za smanjenje seksualnog nagona. Uti─Źe na libido kod pripadnika oba pola, znao je jo┼í Hipokrat. Divlji biber reguli┼íe nivo progesterona, ┼íto je va┼żno u le─Źenju neplodnosti ┼żena. Deluje i na hormone koji kontroli┼íu izlu─Źivanje mleka tokom dojenja. ─îak 2.500 godina se koristi za regulisanje menstrualnih poreme─çaja, a njegovo dejstvo su potvrdila i zvani─Źna istra┼żivanja.

U predklimaksnom periodu se koristi za zaustavljanje krvarenja i regulisanje neurednog mese─Źnog ciklusa. U lekovite svrhe se uzima plod biljke, koji uti─Źe na rad hormona kod ┼żena. Kod menstrulanih problema je najdelotvorniji poslednje dve nedelje ciklusa, kada pozitivno uti─Źe na proizvodnju i kontrolu hormona. Ovaj period je zna─Źajan jer se tada stvara ┼żuto telo koje priprema jaja┼íce za oplodnju, a matericu za eventualnu trudno─çu.

Otklanja i druge menstrualne tegobe kao ┼íto su neredovne i bolne menstruacije, bolovi u grudima, razdra┼żljivost sa ─Źestim promenama raspolo┼żenja, zapaljenska obolenja karlice, ekstremna krvarenja materice, ali i emocionalni disbalans u menopauzi. Izuzetno efikasnim se pokazao i kod gr─Źeva, glavobolja i akni tokom menstrualnog perioda.

Narodni lekari isti─Źu da deluje kao biljni estrogen, odnosno fitoestrogen, koji se ─Źesto koriste za regulisanje rada reproduktivnih organa. Zapravo, deluje na hipotalamus i hipofizu, ┼żlezde koje poput dirigenata reguli┼íu sve ostale hormone u organizmu. Na taj na─Źin uspostavljaju i ravnote┼żu u stvaranju hormona estrogena i progesterona, kao i normalizaciju nivoa prolaktina.

Ukusan je i kao za─Źinska biljka, jer veoma podse─ça na biber. Nema ne┼żeljenih reakcija, mada kod malog broja izuzetno osetljivih ┼żena mo┼że da izazove glavobolju i poja─Źano menstrualno krvarenje. Trudnice i dojilje bi pre kori┼í─çenja trebalo da se konsultuju sa stru─Źnim licima, kao i ┼żene sa zdravstvenim tegobama na reproduktivnim organima. Ne savetuje se uzimanje ni uz hormonsku terapiju, kao ni uz oralne kontraceptive. Za decu ova biljka nije preporu─Źljiva.

Prolaktin
Istra┼żivanja su pokazala da divlji biber u malim dnevnim dozama od 120 mg stimuli┼íe stvaranje prolaktina, dok velike doze (od 240 do 480 mg) smanjuju proizvodnju ovog hormona.

Upozorenje: nije za trudnice i dojilje. Ne savetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 20.06.2022, 20:04 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Svaki dan se nau─Źi ne┼íto novo.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Divlji biber - Vitex agnus castus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa