Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Tahebo biljka
Tahebo biljka
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:15 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Tahebo (Tabebuia avellanedae ili Tabebuia altissima) bila je najznačajniji lek latinoameričkih Indijanaca. Indijanci su za sve tegobe koristili tahebo. Najviše je koriste oboleli od raka i alergija, ublažava depresiju i nesanicu, leči herpes. Čaj se pravi od unutrašnje kore drveta. Zahvaljujući brazilskim doktorima Teodoru Majeru i Pret Rouz, koji su dokazali njena izuzetna svojstva, danas za nju znaju širom planete. Ovi stručnjaci tvrde da su postigli zavidne rezultate u lečenju leukemije i drugih oblika raka, ali i drugih "neizlečivih" bolesti. Južnoamerička biljka indijanskog naziva ima dve vrste, u narodu poznate kao Ipe roxo (tabebuia avellanedae) i Pau D Arco (Tabebuia altissima), prva ima privlačne ljubičaste cvetova, a druga crvene. Obe su mesožderi i hrane se insektima. U njihovoj kori su naučnici pronašli sastojke neverovatno otporne na gljivice i spore. Tahebo najviše koriste oboleli od raka i alergija. Pau D Arco oslobađa telo od toksina, daje mu vitalnost, osvežava psihu. Ublažava depresivna stanja, nesanicu, patološke probleme, uspešno leči herpes. Čaj se pravi od unutrašnje kore drveta, koja može biti samlevena ili iskidana na komadiće.

Za lakša oboljenja, čaj se pravi tako što se puna supena kašika kore potopi u litar kipuće vode. Zatim se u šolju od 2 dl sipa proceđen čaj i pije pošto odstoji 5 do 10 minuta.

Kod težih bolesti se u 2-3 litra hladne vode sipa 5 supenih kašika kore i kuva do ključanja. Kad provri, skloni se sa ringle, procedi i pije tokom dana u različitim količinama, zavisno od prirode bolesti.

Kod pojedinih osoba tahebo čaj u početku može da izazove neprijatan osećaj. U tom slučaju bi terapiju trebalo početi sa šoljom čaja dnevno, pa postepeno povećavati količinu, zavisno od toga koliko traju neprijatnosti.

Anemija
U početku terapije se pije 3-4 šolje dnevno nezaslađenog čaja. Kada dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, smanjuje se na 2 šolje dnevno.

Arterioskleroza
Terapija počinje sa 3-4 šolje čaja dnevno, a čim se stanje popravi, smanjuje se na jednu šolju.

Astma
Pije se 4-5 šolja čaja dnevno. Da bi terapija bila uspešnija, preporučuju se kupke i inhalacija ovim čajem i obavezno topli tahebo oblozi na grudi.

Kandida i druga gljivična oboljenja
Prvih dana se pije šolja čaja dnevno, kasnije se količina postepeno povećava do maksimalnih 5 šolja. Protiv ekcema se pije litar čaja dnevno nekoliko meseci i na problematična mesta stavljaju obloge od taloga kore nakon kuvanja.

Dijareja
Stari lekari su ostavili zapise da je za dete sa dijarejom, dovoljno pola šolje tahebo čaja dnevno. Dokazano je da kod jakih upala reguliše varenje za nedelju dana, ako se dnevno pije litar čaja.

Čir i gastritis
Čaj se pije nekoliko meseci, 3-4 šolje na dan. Kod gastritisa se pije litar čaja i izbegavaju začinjena i teška jela.

Dijabetes, grip, migrena
Kod dijabetesa se pije litar čaja nekoliko meseci. Grip se leči uz 4-5 šolja čaja dnevno uz tahebo kupke i inhalacije u trajanju od 15 do 20 minuta. Za migrenu se pije 3-4 šolje čaja dnevno što je duže moguće, a potom se doza smanjuje na 2 šolje tokom dana.

Opekotine
Pije se litar čaja dnevno, a na bolna mesta stavljaju hladne tahebo obloge nekoliko puta tokom dana. Prilikom prvog stavljanja, obloga može da izazove jake bolove, ali oni ne traju dugo.
klfinansijeDatum: Petak, 17.06.2022, 18:56 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar tekst.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Tahebo biljka
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa