Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crni pirinač
Crni pirinač
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:18 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Konzumacija crnog pirinča umesto prerađenih žitarica, osobama osetljivim na gluten će pomoći da se reÅ”e probavnih problema. Pola Å”oljice kuvanog crnog pirinča sadrži oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata, a uz to je dobar izvor vlakana, gvožđa, bakra i belančevina. U poređenju sa drugim vrstama pirinča, crni je najbogatiji antioksidansima - sadrži Å”est puta viÅ”e antioksidanata od drugih vrsta pirinča, a sadrži viÅ”e nego dvostruku količinu vlakana. Osim toga, crni pirinač je i znatno bogatiji belančevinama: pola Å”olje kuvanog crnog pirinča sadrži pet grama belančevina. Crni pirinač spada u bezglutenske namirnice, pa je idealan za osobe obolele od celijakije, a pretpostavlja se da je svaka sedma osoba na svetu osetljiva na gluten. Konzumacija crnog pirinča umesto prerađenih žitarica, osobama osetljivim na gluten će zato pomoći da se reÅ”e probavnih problema.

Crni pirinač tamnu boju duguje antocijaninima, odnosno jakim antioksidantima koji se rastvaraju u vodi, a sprečavaju stvaranje masnih naslaga u arterijama i time smanjuju rizik od srčanog udara. Ovi antioksidansi kontroliŔu nivo holesterola bolje nego bilo koji drugi sastojci iz hrane, a ujedno Ŕtite od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu.

Vitamin E, jedan od antioksidanata koje ovaj pirinač sadrži, čuva ćelije očiju od delovanja slobodnih radikala, time sprečavajući nastanak očnih bolesti poput katarakte.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima koje sadrži, crni pirinač poboljÅ”ava moždane funkcije. Istraživanje na miÅ”evima je pokazalo da ova namirnica značajno usporava starenje mozga. Određene grupe antioksidansa, među kojima su prvenstveno antocijanini, poboljÅ”avaju procese učenja i pamćenja.

Konzumacija crnog pirinča pomaže čiŔćenje organizma od toksina i sprečava nastanak masne jetre. S obzirom na to da sadrži korisna vlakna, crni pirinač sprečava zatvor, nadutost i druge probavne tegobe. Vlakna iz ovog pirinča vezuju se za toksine, čime olakÅ”avaju njihovo izbacivanje iz organizma. Zahvaljujući tome ova namirnica je idealan izbor za sve one koji žele da skinu viÅ”ak kilograma.

Crni pirinač sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze, a time se sprečava nagli porast Å”ećera u krvi. S druge strane, beli pirinač doprinosi otpornosti organizma na insulin, čime povećava rizik od dijabetesa. Stoga se upravo crni pirinač preporučuje onima koji imaju početni stadijum dijabetesa, kao i gojaznim osobama.
klfinansijeDatum: Utorak, 14.06.2022, 18:44 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Nije loÅ”, za preporuku.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crni pirinač
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa