Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Iva smanjuje stres
Iva smanjuje stres
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:18 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Iva (Teucrium montanum) u narodu poznata i kao dupčac ili gorsko smilje, koristila se za lečenje još u antičko doba. Među narodima Balkana vlada drevno mišljenje da podstiče mentalni i fizički oporavak posle duge bolesti, kao i oporavak nakon teške telesne ili duševne iscrpljenosti. "Trava iva od mrtva pravi živa", narodna je izreka, jer je po blagotvornim sastojcima zlata vredna. Raste na krševitim mestima, brdima i planinama, a prepoznaje se po malim okruglim i poleglim busenovima. Stabljike su pretežno uzdignute i delimično drvenaste. Cvetići privlačne bledožućkaste boje se javljaju od juna do septembra. Kada se iva bere, trebalo bi makar trećinu cvetića ostaviti, jer pomažu da biljka lakše veže malu količinu zemlje na kamenjaru i spreči njeno spiranje u kišnom periodu. S obzirom na to da se lako čupa, nadzemni deo bi trebalo seći oštrim makazama i tako je sačuvati. Zbog izuzetne vrednosti, pristalice narodne medicine insistiraju kod berača da je čuvaju i beru samo kao lek.

Trava iva je izuzetno gorkog i oporog ukusa, jer sadrži obilje gorkih materija. U većim količinama ima tanin, metanol, petrolejski eter, hloroform, etilni acetat. Zbog specifičnih sastojaka je i u zvaničnoj medicini preporučuju za jačanje imuniteta. Pokazala se i kao odličan lek protiv stresa, a gorke materije pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i creva. Delotvorna je i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj od ive leči grčeve i čisti krv. Blagotvorno deluje kod svih vrsta groznica, ali i dijabetesa. Tinktura pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i bolji protok žučne kiseline. Spremljena u vidu kupke, povoljno deluje na kožu, pogotovo ako su na njoj rane i druge vrste promena.

U vidu balzama ublažava reumatizam, a prah od osušene biljke se koristi za razne tegobe. Narodni lekari tvrde da deluje protiv bakterija, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresija, izbacuje višak tečnosti iz organizma i čisti organizam.

* Čaj - kašičicu ive prelijte sa 2 dl kipuće vode i poklopite. Posle 15 minuta, čaj procedite i pijte 1 do 2 puta dnevno pre jela, ali nezaslađen.

* Tinktura - u 1 dl alkohola potopite 20 g ive i ostavite da stoji u posudi dve nedelje. Sadržaj potom procedite i dobijenu tinkturu pijte 3 puta dnevno po 20 kapi.

* U litar crnog vina potopite 20 g ive i ostavite da stoji osam dana. Nakon toga pijte po jednu čašicu neproceđenog vina, 3 puta dnevno pre jela.

* Osušenu ivu sameljite u mlinu za kafu, a prah sipajte u čistu bočicu, u količini koja vam je potrebna. Dok traju zdravstvene tegobe, uzimajte 1 do 3 g pre jela. Ovaj prah snažno podiže imunitet.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 13.06.2022, 20:49 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Valja probati.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Iva smanjuje stres
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa