Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Narodnim recepti za reumatske bolove
Narodnim recepti za reumatske bolove
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:20 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Sa prvim zahlađenjem, pogoršavaju se svi simptomi reumatskih bolesti, a najizraženiji je bol. Za to nije kriv samo pad temperature, već i pojačana vlaga i vetar. Zbog bolova u zglobovima, koji značajno remete svakodnevni život, reumatičarima najviše prija da "zagreju kosti". Klasični simptomi, karakteristični za sve reumatske bolesti su bol u zglobovima i ograničena pokretljivost. Iako većini zbog bola prija mirovanje, lekari savetuju pacijentima da se što više kreću, uprkos bolovima. Osim lekova koji ublažavaju simptome, kod reume je veoma važno, upozoravaju lekari, održavanje telesne težine u granicama normale, jer višak kilograma dodatno opterećuje zglobove. Mora se voditi računa i o ishrani, jer sve što jedemo utiče na tok bolesti kao što je reumatska. Jelovnik bi trebalo bazirati na voću i povrću, smanjiti maksimalno unos soli u organizam (posebno kod reume zglobova), izbaciti alkohol i kafu, dok bi voće, povrće, integralne žitarice i biljna ulja sa omega-3 kiselinama trebalo svakodnevno da budu na jelovniku. Meso, a naročito mesne prerađevine, trebalo bi izbegavati, a mleko i mlečne proizvode uzimati u malim količinama, jer sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva bolove, upale i oticanja zglobova. Od vitamina se preporučuju C i E, jer efikasno deluju protiv upale, kao i kalcijum i vitamin D, koji su važni za kosti. Uz to, bitna je raznovrsna ishrana, pravilno držanje tela i mnogo kretanja.

Oboleli od reume, koji loše podnose lekove, mogu da isprobaju i stare, narodne lekove koji olakšavaju simptome.

OBLOGA OD KUKURUZNOG BRAŠNA
Kaša od kukuruznog brašna dobra je kao obloga protiv reume i bolova u zglobovima, jer dugo ostaje vruća. Tako podstiče cirkulaciju i snabdevanje tkiva krvlju. Priprema se obično bez dodataka, samo sa vrućom vodom. Oblozi treba da budu vrući koliko može da se podnese na koži.

LIST KUPUSA
Oblog se pravi tako što se sa lista kupusa odstrani tvrd deo, a zatim se list omekša oklagijom ili flašom i stavi na bolno mesto. Obloga se potom umota krpom, najbolje lanenom. Menjajte listove kupusa tri puta dnevno.

ULjE SA BUNIKOM I RUZMARINOM
U flašu stavite osam kašika iseckanog lista bunike, dve kašike iseckanog ruzmarina i dodajte litar maslinovog, hladno ceđenog ulja. Flašu dobro zatvorite i mesec dana je držite na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan je promućkajte. Posle mesec dana, ulje prvo procedite, a onda njime najmanje dva puta dnevno mažite bolna mesta.

VINSKO SIRĆE I LOZOVAČA
Pomešajte jednaku količinu vinskog sirćeta i rakije lozovače. Dva puta dnevno, ujutru i uveče, mažite bolna mesta. Kada utrljate i osušite, namažite i maslinovim uljem, pa laganim, kružnim pokretima masirajte, dok ga koža skroz ne upije. Nakon toga, bolne delove umotajte pamučnim ili lanenim krpama i boravite u toploj prostoriji.

MELEM OD DIVLjEG KESTENA
U litar maslinovog ulja dodajte pet kašika sitno iseckanog lista jorgovana i pet kašika iseckanog cveta divljeg kestena. Flašu dobro zatvorite, mesec dana je držite na sobnoj temperaturi i nekoliko puta na dan promućkajte. Posle mesec dana, ulje procedite i njime masirajte reumatične delove.
klfinansijeDatum: Petak, 10.06.2022, 20:31 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Korisni savjeti.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Narodnim recepti za reumatske bolove
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa