Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Mandarine za zdravu kožu
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:24 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Jedna mandarina sadrži 85 odsto vode, koja podstiče detoksikaciju organizma. Prosečan plod mandarine ima oko 64 kalorije i ne više od 0,4 grama masnoće. Lepo miriše, a obezbeđuje nam 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina. Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja raka debelog creva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju. Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro deluje na osobe obolele od hepatitisa C i raka jetre. Jedinjenje nobletin u mandarinama štiti od dijabetesa tipa 2. Mandarina pomaže i u borbi protiv lošeg holesterola i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i rast osećaja gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

Bogata antioksidantima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbeđuje mladolik izgled i hidrataciju.

Mandarina je posebno dragocena u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ovo ulje deluje antiseptički, ubija bakterije i sprečava upale, a slično dejstvo ima i sok od mandarine. Iscedite dve voćke, sokom natopite gazu, pa je držite na licu i vratu oko 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Koristite je jednom nedeljno za osvežavanje kože.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 06.06.2022, 19:20 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Omiljeno voće.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa