Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Divlji lan - Camelina sativa
Divlji lan - Camelina sativa
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:31 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Divlji ili bogorodičin lan, lanilist, nemački sezam, sibirsko uljno seme su različiti nazivi drevne uljarice, koja se u Evropi koristi milenijumima. Kao korov raste na paÅ”njacima, pored puteva, na železničkim nasipima, ali i zajedno sa običnim lanom. Danas se, s razlogom, ponovo javlja interesovanje za ulje divljeg lana, jer sadrži čak 45 odsto izuzetno važnih omega-3 masnih kiselina i jedinstveni kompleks antioksidanasa, koji ga čini otpornim na toplotu i onemogućava da užegne. Sličan je običnom lanu, ali se razlikuje po ukusu i boljoj adaptaciji na promene. Ova vrsta ulja je izuzetno zdrava, pogodna je kao dodatak salatama i drugim jelima, ali i za kuvanje. U kombinaciji sa orasima predstavlja savrÅ”eno jedinjenje polinezasićenih masnih kiselina, izuzetno lekovitih za srce i krvne sudove. Omega-3 masne kiseline su u centru pažnje i prirodnog, holističkog lečenja. Opsežna istraživanja i brojne kliničke studije potvrđuju da su ove kiseline uključene u većinu fizioloÅ”kih procesa u organizmu, a njihov nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako ih nema u dovoljnoj količini, može da se javi arterioskleroza, hipertenzija i druge bolesti krvnih sudova i srca, kao i artritis, dermatitis, astma, čak i karcinom. Divlji lan je izuzetan lek i za suvu kožu, atopijski dermatitis i druge zapaljenske bolesti.

Sadrži čak 57 odsto alfa-linolenske kiseline, koja je savrÅ”eni čistač krvnih sudova jer smanjuje nivo triglicerida i loÅ”eg holesterola. Poseduje i viÅ”e od 30 odsto mononezasićenih masnih kiselina, kao Å”to je oleinska i gadooleinska.

Po količini tokoferola, odnosno vitamina E, izdvaja se u odnosu na ostale prirodne izvore. Ima mnogo prednosti u odnosu na prilično rasprostranjeno ulje običnog lana.

Zbog bogatstva vitamina E je zastupljen i u kozmetici. Od njega se prave ulja za intenzivnu negu kože lica i tela, ali i emulzije, kreme i mleka. Koristi se uglavnom za suvu kožu, kao i osetljivu, sklonu upalama i iritacijama, jer ga sa lakoćom upija.

Od divljeg lana se pravi čaj, koji pomaže jetri. Priprema se na uobičajen način, od osuÅ”ene biljke. Efikasan je u lečenju žutice i čiŔćenju jetre, ali i kod problema sa probavom. Pomaže kod zatvora i nagomilavanja tečnosti u organizmu.
klfinansijeDatum: Subota, 04.06.2022, 20:02 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Super stvar.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Divlji lan - Camelina sativa
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa