Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Sikavica obnavlja jetru
Sikavica obnavlja jetru
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:33 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Jedna od najboljih lekovitih biljaka za zaštitu, regeneraciju i detoksikaciju jetre je gospin trn ili magareća salata (Silybum marianum). Veoma nalikuje čičku, pa bi trebalo obratiti pažnju prilikom branja. U narodu je poznata i kao godpin trn, zmijina trava, divlja artičoka... Višegodišnja je biljka, krupna i razgranata, koja može da poraste do dva metra. Najčešće se može naći na poljima, livadama, obodima šuma i proplancima, a prepoznaje se po purpurnim cvetovima, duguljastim i oštrim listovima. Vrlo je bodljikava, pa joj se mora prići pažljivo. U lekovite svrhe se koristi cela biljka sa korenom. Listovi se beru u maju, cvetovi u junu, julu i avgustu, seme se skuplja u avgustu i septembru, a koren vadi u septembru i oktobru. Poznato je da štiti od negativnog delovanja lekova, uspešno eliminiše iz organizma razne hemikalije, alkohol, teške metale. Najvažniji je sastojak prirodnih lekova za lečenje virusnog i alkoholnog hepatitisa, masne jetre, trovanja i ciroze jetre. Sadrži silimarin, sastojak za koji je dokazano da obnavlja ćelije jetre i podstiče njihov rast, pa uspšeno "čisti" jetru od hepatitisa i ciroze. Povećava i nivo glutationa, najvažnijeg antioksidansa jetre. Narodni travari tvrde i da može da spreči rast i razvoj ćelija karcinoma prostate, kao i da je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides), a to ne osporava ni farmaceutska industrija.

Zbog izuzetne lekovitosti, koristi se duže od dva milenijuma. Kao lek za jetru bila je veoma popularna kod starih Grka, dok su je Indijanci upotrebljavali za čireve i kožne bolesti.

Najveća koncentracija korisnih sastojaka je u semenkama gospinog trna. Osim silimarinom, seme obiluje tiraminom i histaminom, pa je efikasno u lečenju žutice, žučnog kamenca, krvarenja, bronhitisa i proširenih vena. Koristi se i u različitim mešavinama za jačanje organizma, kod problema sa cirkulacijom, krvnim sudovima i varenjem. Na spisku bolesti koje leči ova biljka su i migrena, vrtoglavica, nizak krvni pritisak, alergije, astma, umor, prehlada. Preporučuje se i kod problema sa nadbubrežnom žlezdom, upale slepog creva i psorijaze.

Deluje kao prirodni estrogen, podstiče stvaranje mleka kod dojilja i reguliše menstrualni ciklus. U ovim slučajevima se uzima u vidu čaja i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. Ne preporučuje se samo ženama sa fibroidnim tumorima, karcinomom grlića materice, jajnika i dojke.

Kao lek se priprema i u vidu tinkture, koju ne bi trebalo da koriste osobe sklone alkoholu. Zbog velike količine silimarina, u dugim terapijama bi trebalo praviti pauzu na dve nedelje, jer može doći do nadimanja, mučnine ili dijareje.

Čaj se priprema tako što se 1 do 2 kašičice osušene biljke prelije sa 2 dl ključale vode, poklopi i ostavi 15 minuta. Potom se promeša i procedi, a čaj pije nezaslađen, polako, u malim gutljajima, tri puta dnevno pre jela. Naročito je delotvoran u detoksikaciji masne jetre, preporučuje se alkoholičarima, ali i kod drugih zdravstevnih problema koje ova biljka leči.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 02.06.2022, 19:09 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ovo je dobar savjet.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Sikavica obnavlja jetru
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa