Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Žalfija, čistač organizma
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:34 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Vekovima su ljudi poštovali žalfiju, pa i sam njen latinski naziv (Salvia officinalis), znači "spasiti". Korisna je kao negovateljica kose, ali i dobar čistač organizma. Ona stimuliše centralni nervni sistem i probavni trakt, a može biti od pomoći i kod groznice. Kao prirodni čistač krvi, žalfija se koristi i u detoksifikacijske svrhe. Uz to je koriste i kao smirujući tonik i kod glavobolja nastalih zbog stresa i nervoze. Pošto smanjuje lučenje znojnih žlezda upotrebljavaju je i protiv znojenja za obolele od tuberkuloze, ali i u periodu puberteta i menopauze, jer tada deluje kao nežan, ali efikasan hormonalni regulator. Žalfija čisti jetru, dobra je kod bolesti bubrega, ali i kod noćnog znojenja. Kada nije bilo pasti za zube, pored jabuke, stari narodi su desni trljali listovima žalfije, jer ih čini zdravijim i čvršćim. Mnogi su se uverili i da ova biljka fenomenalno deluje kod blagih upala grla, ispiranjem usta. Zato, ukoliko vas počne "grebati" grlo i plašite se upale, nekoliko puta na dan "grgućite" jači čaj žalfije, jer on jača sluzokožu i deluje antiseptično.

Zanimljivo je da su američki Indijanci koristili žalfiju u svojim ritualima pročišćavanja. Verovali su da osušeni i zapaljeni listovi ove biljke čiste dom i ljude od negativne energije. Ukoliko neko prođe kroz "sveti dim" žalfije njegova aura će biti pročišćena.

Ovu biljku ne bi trebalo da konzumiraju trudne žene niti oboleli od epilepsije. Dojilje ga mogu piti samo ako žele povećati količinu mleka. Zanimljivo je i da će plava kosa potamniti ukoliko je operete žalfijom.
klfinansijeDatum: Srijeda, 01.06.2022, 20:33 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ona je dobra u više svrha.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa