Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Jasenak - Dictamnus albus
Jasenak - Dictamnus albus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:37 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Izuzetno retka lekovita biljka jasenak (Dictamnus albus) u narodnom verovanju ima mitska obeležja. Veruje se da su njome lečile vile, a ime je dobila zbog listova sličnih jasenovim. Luči eterično ulje koje u dodiru sa suvim vazduhom može da se zapali, pa se na jasenku noću često vide plamičci. Zbog ovog fenomena, u našem narodu je vladalo verovanje da ga koriste vile i bolesne su ostavljali da prenoće na mestima gde raste. Jasenak je višegodišnja zeljasta biljka sa jakim valjkastim, horizontalnim korenom, iz kojeg svake godine izbija jedan ili više novih izdanaka, visokih i do 1,5 metar, obrazujući okrugle krošnje. Listovi su jajoliki i neparni, a na vrhu izbijaju lepi beli ili ružičasti cvetovi. Ulje se nalazi u listovima i cvetovima, kada se protrljaju među prstima, oslobađaju miris sličan limunu. Za lečenje se uglavnom pripremaju kao čaj a delovi biljke se sakupljaju u različitim periodima godine, u proleće lišće i koren, u jesen koren i plod kada sazri. Kada se koren iskopa i dobro očisti, suši se u hladu. Deblji primerci se uzdužno iseku. Kod sakupljača lekovitih delova jasenka može da se javi crvenilo na koži, bol i plikovi, pa bi trebalo biti oprezan.
Najvažniji lekoviti sastojci jasenka su alkaloidi, gorke materije, antocijani i flavonski glikozidi. U većim količinama sadrži i fenolkarbonsku kiselinu, trigonelin, holin, saponine, šećer i materiju sličnu vosku.

U tradicionalnoj medicini preparati od "viline biljke" se koriste za regulisanje mesečnog ciklusa, zaustavljanje krvarenja i kao diuretik. Preporučuju se za varenje, kod smanjenog lučenja želudačnih sokova. Ipak, sa upotrebom jasenka ne sme se preterivati zbog sastojka diktamina, koji može da štetno utiče na srce.

Čaj od korena - Tri supene kašike sitno iseckanog korena se prelije sa 05 l kipuće vode i ostavi da odstoji sat vremena. Potom se procedi i čaj se pije tri puta dnevno po jedna šolja. Ovaj napitak pročišćava krv, pospešuje izlučivanje urina i sluzi, znojenje, leči groznicu i ublažava stomačne grčeve.
Za bubrege - Napravi se biljna mešavina od 10 g korena jasenka, 10 g korena matičnjaka i 70 g korena odoljena. Zatim se jedna supena kašika mešavine prelije sa 2 dl kipuće vode, poklopi i ostavi da stoji 60 minuta. Potom se procedi i pije. Nezaslađeni čaj se uzima pre jela, a zaslađeni nakon obroka, najbolje pred spavanje. Pomaže u lečenju bubrega, umiruje nervni sistem, deluje kod neurastenije i nervoze.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 29.05.2022, 18:46 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobra preporuka, hvala.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Jasenak - Dictamnus albus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa