Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Potočnjak - Lythrum salicaria
Potočnjak - Lythrum salicaria
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:41 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Potočnjak (Lythrum salicaria) svojim dugim stabljikama okićenim cvetovima purpurne boje od juna do septembra krasi obode šuma, puteva, livada i napuštenih zemljišta. Raste i pokraj reka, kao i na močvarnim mestima. Iako korovska, zbog neobične lepote služi i kao ukras. Osim na području Balkana, uspeva širom planete gde vlada topla klima. Višegodišnja vrbica, kako je još zovu, nakon cvetanja i stvaranja semena polako nestaje sa lica zemlje, da bi se ponovo javila krajem aprila i početkom maja sledeće godine, u još bujnijem izdanju. Brzo se širi, cveta do početka septembra, privlačeći pčele i leptire koji je oprašuju. Biljka je u celosti jestiva i lekovita. Koren i mladi, zeleni listovi bogati kalcijumom koriste se za pripremu ukusnih variva i supa. Listovi se beru tokom cele sezone i suše na promajnim mestima, kao i vrh biljke sa cvetnim klasom, koji se takođe koristi u lekovite svrhe. U industriji hrane, cvetovi služe i za bojenje raznih slatkiša i pića. Potočnjak je bogat retkim sastojkom treslovinom, ali u zavidnim količinama sadrži i pektin, eterična ulja, organske kiseline, salikarin, vosak, karotin, fitosterin, gvožđe... S obzirom na prisutnu treslovinu i antiseptična svojstva narodni lekari vrbicu primenjuju u lečenju dijareje, kao i za lečenje upala usne šupljine i ždrela. Pokazalo se i da uspešno smiruje različita anksiozna stanja. Preparati od ove biljke regulišu preobilnu menstruaciju kao i unutrašnja krvarenja iz materice ili krvave stolice. Za spoljnu upotrebu koristi se protiv vaginalnog svraba, kao i u terapiji ekcema jer umiruje upaljenu i crvenilom zahvaćenu kožu.

Prah potočnjaka koristi se za zaustavljanje krvarenja iz nosa, dok žvakanje stabljike jača desni i sprečava njihovo krvarenje.

U zapadnoj medicini, ova lekovita biljka primenjuje se kao sredstvo za jačanje krvi, lečenje raznih rana i čireva, dok se cvet koristi za pripremu tonika. Glavno antiupalno delovanje bazira se na antioksidantnom sastojku proantocijanidu i visokom sadržaju treslovine. U pojedinim državama Evrope biljka se koristi kao čistač limfnog sistema. Osim toga, preporučuje se za lečenje konjuktivitisa, Kronove bolesti, dijabetesa tip 2, ali i kod prehlada, nazeba, gripa.

Preparate od vrbice mogu da koriste gotovo svi, čak i mala deca. Jedino se ne preporučuje osobama koje imaju komplikacije bolesnog želuca, žuči i jetre.

Čaj se priprema tako što se supena kašika usitnjenih suvih cvetnih vrhova potočnjaka prelije sa 2 dl vrele vode. Potopljen čaj se poklapa i ostavlja da odstoji 15 minuta. Zatim se procedi i pije 2 do 3 šoljice na dan. Može bez šećera, a može da se zasladi medom.

Tinktura se sprema od osušenih listova vrbice, tako što se u teglu sa 500 ml alkohola potope 2 šake listova i ostave da odstoje 4 nedelje. Potom se sadržaj procedi, a dobijena tinktura pije 2 do 3 puta na dan sa čajem ili vodom. Pre ispijanja u čaj ili vodu treba ukapati 5 do 10 kapi tinkture.
klfinansijeDatum: Srijeda, 25.05.2022, 22:45 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Interesantno, valja istražiti.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Potočnjak - Lythrum salicaria
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa