Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Maak
Maak
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:44 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Semenke su gotovo bez mirisa, njihov se orahu slican ukus razvija tek kuvanjem ili pecenjem. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmiÅ”ljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Narodni lekari ga preporučuju za opuÅ”tanje miÅ”ića, protiv bolova, za iskaÅ”ljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava raznica antioksidanasa, koje organizam Å”tite od upala i malignih obolenja. Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka i učestvuje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može da uspori razvoj multiple skleroze, zaÅ”titi kardiovaskularni sistem, reguliÅ”e krvni pritisak i zgruÅ”avanje krvi. Delotvorna je i u lečenju kožnih obolenja. Oleinska kiselina nije esencijalna, već monozasićena iz grupe omega 9, a organizam može delimično da je sintetiÅ”e. Istraživanja naučnika otkrila su da sprečava nastanak karcinoma na nivou gena. Takođe, čuva i kardiovaskularni sistem od oÅ”tećenja.

Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoÅ”tvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra. Magnezijum učestvuje u stvaranju snažnog antioksidansa superoksid dismutaze. Bakar reguliÅ”e stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink usklađuje enzime zaslužne za stvaranje i pokretljivost sperme. Kalijum je veoma bitan za kontrolu srčanog rada i prevenciju kardiovaskularnih obolenja.

Mak sadrži i vitamine grupe B, oksalatne kiseline i amorfne alkaloide. Uz enzime, oni utiču na bolji rad organa za varenje. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a podstiču dobro raspoloženje.

Od semena maka proizvodi se izvanredno ulje, koje je dobra zamena za maslinovo. Jestivo je, a dobija se hladnim presovanjem sirovog semena. Mak koji se prodaje u prehrambenim objektima ne sadrži alkaloide (stvaraju zavisnost), jer je seme osuŔeno, pa slabo deluje na nervni sistem.
klfinansijeDatum: Subota, 21.05.2022, 21:20 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Volim sve sa makom.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Maak
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa