Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Štavelj - Rumex obtusifolius
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:45 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Višegodišnji korov štavelj (Rumex obtusifolis) predstavlja dragocenu lekovitu biljku. Prepoznatljiv je po veoma velikim i dugačkim listovima, pri dnu stabla na dužim peteljkama. Cvetovi zelenkaste i crvenkasto smeđe boje biljku krase sve do kraja septembra, poređani u klasove na stabljici visokoj i do metar. Specifičnog su mirisa i gorkog ukusa. Štavelj (poznat i kao konjski štavelj) uspeva u vlažnim sredinama, kao što su vlažne livade, jarci, strništa i vlažne šume, a najčešće se može naći na mestima gde raste kopriva. Za potrebe lečenja beru se zeleni listovi, a sjajno smeđi plodovi neposredno pre sazrevanja. Ubrani delovi suše se u hladu. Zrele semenke se lako osipaju i raznose vetrom i već sledećeg proleća klijaju na novom mestu. Plod se koristi u vidu čaja protiv dijareje, dok su listovi delotvorni kod anemije jer sadrže vitamine A i C, a od minerala dosta gvožđa i fosfora. Zbog zavidnih količina tanina i oksalne kiseline, čaj od listova se koristi za bolje varenje i protiv hemoroida.

Koren deluje kao laksativ, dok semenke imaju suprotno dejstvo i mogu da izazovu zatvor. U tradicionalnoj medicini ova biljka koristi se i u terapiji različitih kožnih bolesti.

Budući da sadrži oksalnu kiselinu koja može da pospeši stvaranje bubrežnih kamenčića, preporučuje se samo umerena upotreba štavelja, upozoravaju narodni lekari. Iz istog razloga, osobe koje već imaju kamen u bubregu ne bi smele da koriste ovu biljku. Uneta u većim količinama može da izazove i slabost organizma, povraćanje, pa čak i smrtni ishod.

Štavelj može da posluži i kao savršena prirodna sirovina za farbanje tkanina. Poznavaoci tradicionalnog načina bojenja od korena ove biljke mogu da dobiju žutu, tonove od tamno zelene do smeđe nijanse, ali i sivu, a da pritom ne koriste nikakve fiksatore.
klfinansijeDatum: Petak, 20.05.2022, 19:49 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Pohvala za ovo.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa