Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Neven leči kožu, hemoroide, mokraćne upale
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:46 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Neven (Calendula officinalis) od davnina ima počasno mesto u vrtovima jer se od njegovih jarko narandžastih cvetova pripremaju lekovite masti, ulja, napici, oblozi. Neven deluje protivupalno i pospešuje zaceljivanje oštećene kože, pa se nevenove kreme široko primenjuju kod ispucale kože, modrica, otok, uganuća i drugih povreda, ali i kod proširenih vena i hemoroida. Neven često nazivaju "biljkom kože" jer, kažu, nema kožne bolesti kod koje neven ne može pomoći, od uboda insekata do bradavica, akni, ekcema i psorijaze. Čaj od nevena pokazao se izvrsnim u lečenju infekcija urinarnog sistema i ublažavanju menstrualnih tegoba, a koristi se i kod tegoba s jetrom. Cvetove nevena potrebno je pažljivo sušiti u tankom sloju, u hladovini, na prozračnom mestu, kako bi zadržali svoju prirodnu boju i lekovita svojstva. Čaj se priprema tako da se 1-2 cveta nevena preliju sa 2 dcl ključale vode. Čaj se može po želji zasladiti medom, a preporučuje se dvije do tri šoljice dnevno.

Od nevena se može pripremiti i sok (možete koristiti sveže ili suve cvetove i stabljike). Biljku dobro operite i izmiksajte u sokovniku ili blenderu. Dobija se sok snažnog ukusa koji se može razblažiti slatkim prirodnim sokovima poput jabuke ili šargarepe.

U lečenju hemoroida, upala bešike i vaginalnih infekcija pomažu i kupke od nevena. Pripremite kupku tako da 1-2 šoljice svežeg ili suvog cveta nevena prelijete hladnom vodom i ostavite da odstoji jedan dan. Potom smesu zagrejte do ključanja i dodajte u toplu kupku.

Iako je neven izuzetno blagotvorna biljka, neki fitoterapeuti upozoravaju da osobe alergične na ambroziju mogu biti alergične i na neven.
klfinansijeDatum: Srijeda, 18.05.2022, 20:17 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Istina, znam ljude kojima je ovo pomoglo.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa