Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Neem - Azadirachta indica
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:47 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Indijsko drvo nim (neem) u indijskoj se medicini koristi već hiljadama godina, a nosi nadimak "seoske apoteke". Nim je indijsko drvo čija je lekovitost poznata već hiljadama godina, a toliko se smatra lekovitim da se čak indijska sela u kojoj se nalaze drveća nima, smatraju onim najzdravijima. Svi delovi drveta se mogu koristiti u svrhe lečenja, od cveća pa do samih grančica, a nim ima i plod sličan maslina, zeleno žute boje. Iako razvikan zbog svoje lekovitosti, od akni pa sve do kožnih bolesti i upale sinusa, savetuje se da se deca ne leče ni na koji način Nimom - zbog manjka naučnih podataka o njegovoj toksičnosti. Zbog toga je važno da i ga izbegavaju trudnice te oni koji pate od oboljenja bubrega i jetre. S druge strane, na primer čaj od nima odrasle osobe mogu koristiti svakodnevno, čak se na primer kod probavnih tegoba savetuje i piti do tri puta dnevno. Nim ima antibakterijska, protivupalna i antivirusna svojstva, i zbog toga pozitivno utiče i na širok spektar oboljenja. Tako pomaže kod groznice, prehlada i gripa, a leči i gastroenterološke bolesti, pogotovo na probavne probleme. Kao što je već rečeno, nim se može koristiti kao lek za mnoge kožne bolesti, poput psorijaze, ekcema, akni i dermatitisa, a može se koristiti lokalno, stavljati u kupku, kao i praviti maska od praha.

Uz to, smiriće simptome alergije, a neki izvori ističu i da ako oni koji pate od alergije od polena u jesen počnu piti čaj, do proleća više neće biti alergični. Mnogi izvori jednako tako napominju i da su se neki potpuno izlečili od psorijaze.

Zbog antibakterijskih svojstava, nim je koristan lek za atletsko stopalo, pa i Candidu, a smanjuje i simptome onih oboljenja nastalih od herepsa. Uz to, nim se može koristiti i kao dezinfekciono sredstvo za rane te se smatra i da ubrzava proces zacijeljivanja.

Uz lečenje raznih bakterijskih i virusnih infekcija, nim je i idealno sredstvo za lečenje parazita, i to ne samo onih unutrašnjih, već i za uši na vlasištvu te drugih gnjida. Smatra se da svrab uzrokovan gnjidama, a u kombinaciji sa kurkumom ima i do 97 posto uspešnosti i to u roku od dve nedelje.

Nim se može koristiti i za uklanjanje neprijatnog zadaha te za lečenje gingivitisa, a najbolje ga je namazati na zube i desne te isprati nakon nekoliko minuta, a navodno preventivno utiče i na karijes. Može se koristiti i u kombinaciji s prirodnim pastama za zube.

Uz čaj i prah od nima, savetuje se i žvakanje grančica nima, koji sadrži ugljene hidrate koji mogu podstaći stvaranje antitela koji će ojačati imunitet.

Naučne studije su pokazale da se nim može koristiti kao lek za snižavanje nivoa šećera u krvi, odnosno kao pomoć kod dijabetesa. S obzirom na protivupalno delovanje, koristan je i u lečenju osteoporoze i reumatoidnog artritisa.
klfinansijeDatum: Utorak, 17.05.2022, 20:10 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Zanimljivo, hvala za ovo.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa