Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Majčina dušicaa
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:48 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Nema mnogo lekovitih biljaka bez ijednog štetnog sastojka, koje mogu da se piju u vidu čaja u neograničenim količinama i to svakodnevno. Majčina dušica (Thymus serpyllum) jedna je od njih, a za slovenske narode je oduvek bila posebno značajna. U njeno ime je utkan kult naše stare religije, uz verovanjem da duše umrlih prelaze u biljke. Vezuje se za Pramajku, Majku Zemlju, pa se pravilno zove majkina, a ne majčina dušica. Narodni lekari tvrde da leči gotovo sve, tako da je omiljena svuda u svetu. Na našem podneblju raste čak 60 vrsta, koje se razlikuju po obliku grma i stabljike, veličini i boji listova i cvetova, ali sve imaju slične sastojke i lekovita svojstva. Raste na sunčanim brežuljcima i pašnjacima, obodima šuma, kamenitim površinama, livadskim mravinjacima, uz puteve i more... Bere se tokom čitavog leta, kada je vreme sunčano, od 10 ujutru do sumraka i tada je najmirisnija. Jaka i prijatna aroma dopire iz cvetića roze do lila boje, koji naročito privlače pčele. Biljka se ne čupa, već seče makazama, da se ne bi zdrobila. Lekoviti sastojci su u listu i cvetu. Suši se u tankom sloju u hladu, na promajnom, toplom mestu, uz povremeno okretanje.

Ne kuva se, naročito ne u otvorenoj posudi, jer sadrži lako isparljive lekovite sastojke. Najbolje je da se samo prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi 30 minuta. Za čaj se uzima puna kašičica, a kada odstoji, procedi i zasladi medom. Čaj je delotvoran kod različitih bolesti, za pravi efekat bi trebalo da se pije 3 do 4 šolje na dan.

Ova biljka sadrži brojne korisne sastojke, naročito gvožđe. Samo dve kašičice zadovoljavaju petinu dnevnih potreba organizma za ovim mineralom. Odličan je izvor i mangana, koji poboljšava rad mozga, održava zdravlje kostiju, hrskavice i kože.

Kod nas se vekovima upotrebljava za lečenje organa za varenje i disanje. Ulazi u sastav mnogih lekovitih preparata, a njeno etarsko ulje i timol se daju protiv crevnih parazita.

Pomešajte jednake količine majčine dušice, kamilice i hajdučke trave, ubrane po sunčanom vremenu i osušene u hladu, pa napunite time jastučiće koje ćete koristiti kao oblog. Količinu mešavine odredite zavisno od jačine bola i mesta na telu. Ako je u pitanju stomak, jastučić bi trebalo da bude veći i sa više biljaka, a za zglobove manji.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 15.05.2022, 19:21 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Popijem ponekad čaj, nije loš.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa