Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Voće dugovečnosti - Lu han guo - Siraitia grosvenorii
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:53 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Voće lu han guo (Siraitia grosvenorii), poznata u Kini i kao „voće dugovečnosti“, već se vekovima koristi u Kini zalečenje različitih bolesti, od respiratornih infekcija do digestivnih problema. Mnogi znaju da je ovo voće zdrava zamena za šećer i da ima pozitivne efekte na smanjenje nivoa holesterola. Međutim, najnovije istraživanje ukazuje na to da ova voćka može navodno da izleči i rak. Treba napomenuti da su japanski istraživači početkom 21. veka otkrili da određene supstance u ovom voću inhibiraju rast ćelija raka kod miševa. Od tada su sprovedene brojne studije koje idu u prilog ovom voću. Kineska studija iz aprila ove godine je otkrila da jedinjenje mogrozid V iz lu han guoa izaziva apoptozu ćelija rakai dovodi do zaustavljanja njihovog ćelijskog ciklusa. Studija iz 2015. godine je otkrila da jedinjenje mogrol, biometabolit iz lu han guoa, ima antikancerozna svojstva i da smanjuje rast ćelija kod leukemije. Studija iz 2011. godine je otkrila da jedna varijanta voća lu han guo po imenu Momordica grosvenorii ima antiupalna i antikancerozna svojstva. Kineska studija iz 2008. godine je dokazala antidijabetska svojstva lu han guoa i otkrila da mogrozid V imaantioksidativna svojstva.

Izgleda da antikancerozna svojstva u ovom voću imaju hemijske supstance koje se nazivaju mogrozidi. Tu spadajumogrol, mogrozid V i 11-oksomogrozid.

Mogrozidi su jedinjenja koja daju sladak ukus ovom voću, a istovremeno su odgovorni i za uništavanje raka. Ako se uzme u obzir činjenica da su istraživači dokazali da povećani unos šećera izaziva širenje raka, lu han guo je voćka koja može da uspori rak, kao i da ga izleči.

Istraživači navode da mogrozidi spadaju u grupu jedinjenja kukurbitanskih glikozida, koji su prisutni i u gorkoj dinji, a koji dokazano deluju protiv raka i regulišu imuni sistem.

Inače, prvi glikozid ikada otkriven je bio amigdalin 1830. godine. Amigdalin je jaka supstanca koja uništava rak a koja je prisutna u jezgrima koštica kajsije.

Istraživači još uvek nisu sigurni da li je isceljujuće svojstvo vezano za kukurbitansku ili glikozidnu grupu, ali jedna stvar je sigurna: lu han guo je najbolji prirodni niskokalorični zaslađivač koji se danas može naći na tržištu i ima veoma pozitivan efekat na dijabetes, što može ukazati na to da deluje i protiv raka.
klfinansijeDatum: Utorak, 10.05.2022, 20:11 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Interesantno, hvala za info.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa