Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Crvena rudbekija - Ehinacea
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:54 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ona je najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog delovanja, a upotrebljava se za jačanje imunog sistema kao jedan od najdelotvornijih imunostimulansa. Crvena rudbekija i pupavica druga su imena biljke ehinacee, koju su severnoamerički Indijanci tradicionalno koristili, zajedno s korenom, za lečenje raznih bolesti, naročito rana, povreda, infekcija i upalnih stanja organizma. Ova biljka sadrži eterična ulja, cinarin, alkilamid, fenoli, betain, apigenin, ehinokozid, polisaharidi, borneol, ehinacin, resin, luteolin, poliacetilen, kvercetin, kiseline palmatnska, cikorijska, kaven, hlorogenska, inulin, vitamin C, bakar, gvožđe, jod, sumpor, kalijum. Ehinacea je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog delovanja, pa se upotrebljava za jačanje imunog sistema kao jedan od jačih i delotvornijih imunostimulansa kojim pojačava, to jest podstiče, umnožavanje limfocita i makrofaga (ćelija koje nastaju od monocita a imaju citotoksičnu ili fagocitnu sposobnost). To direktno dovodi do jačanja imunog sistema (povećava aktivnost i sposobnost odbrambenih ćelija) te je koristimo za lečenje slabog imuniteta.

Upotrebljava se i za lečenje disajnih organa i puteva, bolesti urinarnog sistema, bolesti kože, uha, imunog sistema, gripe, infekcije, karcinoma, prehlade, raznih upala, rana, slabog imuniteta, tumora, uboda insekta, ugriza pauka, umora, zubobolje, kao i za regeneraciju ćelija odnosno čišćenja krvi i organizma.
Ehinacea je posebno delotvorna kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je slučaj kod ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva, uha...
ČAJ OD EHINACEE
Za pripremu čaja treba uzeti od 30 do 50 grama seckanog korena biljke. Sve to staviti u litar ključale vode, pustiti da odstoji desetak minuta, sipati u šolju i piti.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 09.05.2022, 18:33 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Zanimljivo, hvala.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa