A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Cink za jak imunitet
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:57 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ako imate problema s nesanicom, ─Źesto ste lo┼íe raspolo┼żeni i bezvoljni i ako vam je smanjena radna aktivnost - mo┼żda vam nedostaje cink. Ukoliko nedostaje organizmu i imunitet je oslabljen, pa se de┼íava i da ─Źe┼í─çe pmamo prehladu. Cink je ┼íiroko rasprostranjen element u ljudskom organizmu. Zna─Źajan je za brojne fiziolo┼íke procese, a pre svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih snaga organizma i za odr┼żavanje integriteta ko┼że i regeneraciju ko┼ítanog tkiva. Uravnote┼żeni unos cinka povecava osecaj ukusa, pobolj┼íava zdravlje ko┼że i kose, jaca reproduktivni sistem i mo┼że izo┼ítriti kratkotrajno pamcenje i paznju. Kao sredstvo protiv upale, cink se katkad upotrebljava za lecenje akni, reumatskog artritisa i prostatitisa. Unosom dodatnih kolicina cinka mo┼że se povecati otpornost na infekcije, posebno kod starijih osoba i ubrzati zaceljivanje rana. Va┼żnost cinka najbolje mo┼że da se shvati ako ka┼żemo da je neophodan za izgradnju proteina. On u─Źestvuje u proizvodnji skoro svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ─çelija ko┼ítanog tkiva i ko┼że.

Ako imate slede─çe simptome, mo┼żda vam nedostaje cink
- ─Źesto ste prehla─Ĺeni
- preterano nervozni
- hroni─Źno umorni
- rane vam sporo zarastaju
- imate ko┼żne promene
- imate proliv koji dugo traje

Uz konsultaciju s lekarom, mogu─çe je uzeti preparate cinka za odre─Ĺena stanja i bolesti.
Dnevne potrebe za cinkom su 15 miligrama za odraslog mu┼íkarca i 12 miligrama za odraslu ┼żenu. Kod dece dnevne potrebe iznose 10 miligrama. Prilikom le─Źenja pojedinih oboljenja, uz konsultaciju s lekarom, mogu─çe je da se doza elementarnog cinka pove─ça i do 50 miligrama. Va┼żno je da se preparati cinka uzimaju nekoliko sati pre ili nekoliko sati posle pijenja kafe, preparata gvo┼ż─Ĺa, kalcijuma i pojedinih lekova jer oni ometaju iskoristljivost cinka.

Najbolji izvori cinka su: morski plodovi (ostrige sadr┼że najve─çu koli─Źinu cinka), meso, jaja, integralne ┼żitarice i orasi. Interesantno je da se cink iz namirnica ┼żivotinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora. Tako─Ĺe, mogu da se primene i u prevenciji ili pre izlaganja organizma ve─çim fizi─Źkim naporima. Lokalno, preparati cinka mogu da se ma┼żu kod virusnih infekcija nosne sluzoko┼że i ┼żdrela, a posebno izazvanih herpes virusima
klfinansijeDatum: Subota, 07.05.2022, 18:59 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar i zdrav, mo┼że se uzimati i radi preventive, ali u umjerenim koli─Źinama.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa