Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Cink za jak imunitet
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:57 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ako imate problema s nesanicom, često ste loše raspoloženi i bezvoljni i ako vam je smanjena radna aktivnost - možda vam nedostaje cink. Ukoliko nedostaje organizmu i imunitet je oslabljen, pa se dešava i da češće pmamo prehladu. Cink je široko rasprostranjen element u ljudskom organizmu. Značajan je za brojne fiziološke procese, a pre svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih snaga organizma i za održavanje integriteta kože i regeneraciju koštanog tkiva. Uravnoteženi unos cinka povecava osecaj ukusa, poboljšava zdravlje kože i kose, jaca reproduktivni sistem i može izoštriti kratkotrajno pamcenje i paznju. Kao sredstvo protiv upale, cink se katkad upotrebljava za lecenje akni, reumatskog artritisa i prostatitisa. Unosom dodatnih kolicina cinka može se povecati otpornost na infekcije, posebno kod starijih osoba i ubrzati zaceljivanje rana. Važnost cinka najbolje može da se shvati ako kažemo da je neophodan za izgradnju proteina. On učestvuje u proizvodnji skoro svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože.

Ako imate sledeće simptome, možda vam nedostaje cink
- često ste prehlađeni
- preterano nervozni
- hronično umorni
- rane vam sporo zarastaju
- imate kožne promene
- imate proliv koji dugo traje

Uz konsultaciju s lekarom, moguće je uzeti preparate cinka za određena stanja i bolesti.
Dnevne potrebe za cinkom su 15 miligrama za odraslog muškarca i 12 miligrama za odraslu ženu. Kod dece dnevne potrebe iznose 10 miligrama. Prilikom lečenja pojedinih oboljenja, uz konsultaciju s lekarom, moguće je da se doza elementarnog cinka poveća i do 50 miligrama. Važno je da se preparati cinka uzimaju nekoliko sati pre ili nekoliko sati posle pijenja kafe, preparata gvožđa, kalcijuma i pojedinih lekova jer oni ometaju iskoristljivost cinka.

Najbolji izvori cinka su: morski plodovi (ostrige sadrže najveću količinu cinka), meso, jaja, integralne žitarice i orasi. Interesantno je da se cink iz namirnica životinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora. Takođe, mogu da se primene i u prevenciji ili pre izlaganja organizma većim fizičkim naporima. Lokalno, preparati cinka mogu da se mažu kod virusnih infekcija nosne sluzokože i ždrela, a posebno izazvanih herpes virusima
klfinansijeDatum: Subota, 07.05.2022, 18:59 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar i zdrav, može se uzimati i radi preventive, ali u umjerenim količinama.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa