Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Crni susam - Sesami Nigrum
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:58 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Reguliše krvni pritisak, podiže imunitet, sprečava migrenu, prelome i osteoporozu. Nezaobilazni sastojak azijatske i orijentalne kuhinje, susam (Sesamum indicum) je mnogo više od začina koji jelima daje bogatiji ukus. Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava pojavu migrene usled lošeg stanja krvnih sudova. Osim toga, suzbija nastanak astmatičnih grčeva, a kod nesanica uzrokovanih menopauzom poboljšava san. Crni susam je odličan izvor bakra i cinka. Poznato je da mineral bakar, unet u dovoljnoj količini, omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju, sprečavajući prelome i osteoporozu i ima veoma važnu ulogu u održavanju imuniteta. Izuzetno cenjen u ishrani, posebno se preporučuje kao namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer poseduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu sprečava preuranjenu pojavu sedih vlasi, slabljenje memorije i sluha.

Bogat je dijetetskim vlaknima, povoljno deluje na snižavanje lošeg holesterola, ima snažno antioksidativno delovanje, pa sprečava stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju zdrave ćelije.

Da biste osetili blagotvorne efekte ove namirnice, trebalo bi da je uvrstite u redovnu ishranu. Možete, na primer, svakoga dana dodavati prstohvat crnog susama u salatu i druge obroke. Zbog bolje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma, poželjno je da semenke sameljete ili potopite u malo vode tokom noći, a nakon toga da dodajete u jogurt, musli, napitke sa voćem. Ipak, ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu ili dijareju.

Mleveno prženo seme crnog susama višestruko poboljšava zdravlje žena u postmenopauzi, pokazuju novija istraživanja. Žene obuhvaćene istraživanjem uzimale su 50 g mlevenog susama, odnosno malo više od 3 supene kašike, svakoga dana pet nedelja. Nakon toga rezultati su pokazali da je kod ovih dama nivo lošeg holesterola snižen za 10 procenata, a sveukupnog za 5 odsto. Nivo vitamina E u krvi je povećan, a usporen proces oksidacije lošeg holesterola, koji je odgovoran za zakrečenje arterija, kao preduslova za nastanak srčanih obolenja. Za ove bolesti je, inače, karakteristično da se nakon menopauze javljaju podjednako kao i kod muškaraca.
klfinansijeDatum: Petak, 06.05.2022, 19:59 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Bravo, za preporuku.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa