Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crni susam - Sesami Nigrum
Crni susam - Sesami Nigrum
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 01:58 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


ReguliÅ”e krvni pritisak, podiže imunitet, sprečava migrenu, prelome i osteoporozu. Nezaobilazni sastojak azijatske i orijentalne kuhinje, susam (Sesamum indicum) je mnogo viÅ”e od začina koji jelima daje bogatiji ukus. Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava pojavu migrene usled loÅ”eg stanja krvnih sudova. Osim toga, suzbija nastanak astmatičnih grčeva, a kod nesanica uzrokovanih menopauzom poboljÅ”ava san. Crni susam je odličan izvor bakra i cinka. Poznato je da mineral bakar, unet u dovoljnoj količini, omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju, sprečavajući prelome i osteoporozu i ima veoma važnu ulogu u održavanju imuniteta. Izuzetno cenjen u ishrani, posebno se preporučuje kao namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer poseduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu sprečava preuranjenu pojavu sedih vlasi, slabljenje memorije i sluha.

Bogat je dijetetskim vlaknima, povoljno deluje na snižavanje loÅ”eg holesterola, ima snažno antioksidativno delovanje, pa sprečava stvaranje slobodnih radikala koji uniÅ”tavaju zdrave ćelije.

Da biste osetili blagotvorne efekte ove namirnice, trebalo bi da je uvrstite u redovnu ishranu. Možete, na primer, svakoga dana dodavati prstohvat crnog susama u salatu i druge obroke. Zbog bolje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma, poželjno je da semenke sameljete ili potopite u malo vode tokom noći, a nakon toga da dodajete u jogurt, musli, napitke sa voćem. Ipak, ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu ili dijareju.

Mleveno prženo seme crnog susama viÅ”estruko poboljÅ”ava zdravlje žena u postmenopauzi, pokazuju novija istraživanja. Žene obuhvaćene istraživanjem uzimale su 50 g mlevenog susama, odnosno malo viÅ”e od 3 supene kaÅ”ike, svakoga dana pet nedelja. Nakon toga rezultati su pokazali da je kod ovih dama nivo loÅ”eg holesterola snižen za 10 procenata, a sveukupnog za 5 odsto. Nivo vitamina E u krvi je povećan, a usporen proces oksidacije loÅ”eg holesterola, koji je odgovoran za zakrečenje arterija, kao preduslova za nastanak srčanih obolenja. Za ove bolesti je, inače, karakteristično da se nakon menopauze javljaju podjednako kao i kod muÅ”karaca.
klfinansijeDatum: Petak, 06.05.2022, 19:59 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Bravo, za preporuku.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Crni susam - Sesami Nigrum
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa