Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Krastavac zdrav a ne goji
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Može li leto bez krastavaca? Naravno da ne. A kad nam je već dostupan na svakom koraku, treba da maksimalno uživamo u njemu. I to ne samo zbog dobrog ukusa, ova vrsta povrća veoma pozitivno utiče na naÅ”e zdravlje. Zapravo, ima devet pozitivnih efekata na naÅ” organizam. Krastavac je i omiljena namirnica velikog broja ljudi. I njegovi ljubitelji, i oni koji u njemu nisu do sada uživali tako često, treba da saznaju devet razloga zbog kojih ova vrsta povrća mora da bude sastavni deo naÅ”ih trepeza. Čak i njegovo ime deluje osvežavajuće! Bogat je vitaminima i mineralima, poput vitamina K, C, vitamina B grupe, kalijuma, mangana, bakra. Svi ovi sastojci revitalizuju naÅ”e zdravlje. Krastavac sadrži flavonoid fizetin, organsko jedinjenje koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. PoboljÅ”ava pamćenje i čuva nervne ćelije od posledica starenja. U njegovu korist govore i istraživanja. Jedno od njih, spovedeno na miÅ”evima, pokazalo je da fizetin čuva sposobnost učenja i pamćenja od dejstva Alchajmerove bolesti.

Krastavac sadrži velike količine antioksidanata. Pomenuli smo vitamin C, a tu je i beta-karoten. Važan njegov deo su flavonoidi, poput kvercetina, apifenina, luteolina i kempferola. Kvertecin je antioksandt koji sprečava oslobađanja histamina, Å”to ga čini prirodnim lekom protiv alergija. Ovako bogat sastav krastavca čini ga odličnim borcem protiv kancera i srčanih oboljenja.

Ova vrsta namirnica je veoma efikasna u sprečavanju upala. Studije sprovedene na životinjama su dokazale da krastavci umiruju neželjenje upale i da sprečavaju dejstvo proupalnih enzima.

U krastavcu ima i polifenola, lignana, koji imaju imaju jako antioksidativno dejstvo i koji smanjuju rizik od raka dojke, materice, jajnika i prostate. Sličnu funkciju imaju i fitonutrijenti, koji takođe Å”tite od kancerogenih oboljenja. Krastavac je bogat vodom i vlaknima, koji su neophodno za zdravo varenje. Podiže pH vrednost u stomaku i tako ublažava lučenje kiseline u želucu. Pojedina njegova vlakna olakÅ”avaju i ubrzavaju pražnjenje creva sprečavajući pojavu zatvora.

Ova namirnica sprečava neprijatan zadah i uniŔtava bakterije u ustima. Dovoljno je da, uz redovnu oralnu higijenu, pojedete parče krastavca. On je zadužen za svežinu daha jer smanjuje viŔak toplote u stomaku, Ŕto se smatra jednim od uzročnika neprijatnog mirisa usne duplje.

Kompleks vitamina B, B1, B5, B7 iz krastavca ublažava nervozu i smanjuje negativne posledice stresa. Sprečava i pojavu anksioznosti. Krastavac sadrži hranljive materije i malo kalorija, te je zato odlična hrana. Daje dugotrajan osećaj sitosti i sprečava pojavu viÅ”ka kilograma.
klfinansijeDatum: Utorak, 03.05.2022, 19:32 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Kod mene jedan od omiljenih.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa