Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Zlatnica - Solidago virgaurea
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:03 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Kod nas zlatnicu zovu i štap Svetog Petra. Ovaj biljni diuretik može da se koristi uporedo sa antibioticima. Pomaže i kod depresije, stresa, upale krajnika, grla i pluća, astme i bronhitisa. Od srednjeg veka zlatnica (Solidago virgaurea) je veoma cenjena u narodu zbog lekovitosti. Smatrali su je biljkom nade jer je lečila od različitih bolesti, pa su je bolesnima stavljali i u krevet. Raste u plodnim planinskim bukovim šumama, na proplancima i krčevinama, a prepoznaje se po raskošnim žutim cvetovima. Zbog uspravog izgleda, zovu je i štap Svetog Petra. Za lekovite svrhe skupljaju se cvetovi i listovi. Narodni lekari od nje prave čaj za lečenje urinarnog trakta, prvenstveno kod infekcija mokraćnih puteva. Zbog blagog diuretičkog svojstva, može da se dugo konzumira, bez ikakvih posledica. Ne samo dok infekcija traje, već i nakon izlečenja, da se ne bi ponovo vratila. Najbolji efekat se postiže ako se koristi još tri nedelje posle prestanka infekcije.

Uz pomoć zlatnice može da se otkloni i pesak iz bubrega. Kao i breza, pripada grupi biljnih diuretika, koji nisu agresivni i štetni.

Jedna od retkih biljaka koja može da se koristi zajedno sa antibioticima, dok lekovi deluju na bakteriju, zlatnica smiruje upalu i terapije je uspešnija. Pomaže da se mokraćni putevi što pre "isperu" i zdravlje poboljša. S obzirom na to da infekcije urinarnog trakta izazivaju bolove i stalni nagon za mokrenjem, zlatnica deluje kao spazmolitik, ublažava simptome i popravlja kvalitet života. Posebno je delotvorna kada se kombinuje sa broćikom i koprivom.

Preporučuje se i kod crevnih obolenja i krvarenja. Podstiče iskašljavanje sekreta pa pomaže kod upale krajnika, grla i pluća, bronhitisa i astme. Zbog tanina koji poseduje, koristi se za ispiranje usta i ždrela, a ubrzava i zarastanje rana posle vađenja zuba. Smanjuje bolove kod reume, gihta i artritisa. Pokazala se izuzetnom kod depresije i drugih psihičkih tegoba, ima umirujuće dejstvo, pogotovo u teškim životnim situacijama. Narodni lekari tvrde da je dovoljno samo gledati lepe cvetove zlatnice u prirodi, pa da se čovek smiri. Ukoliko je ne nađete u prirodi, možete je nabaviti u vidu kapsula u bolje snabdevenim apotekama, a pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo.
Zlatnica štiti bubrege i urinarni trakt

Čaj od zlatnice se sprema tako što se puna kašičica biljke prelije sa 2,5 dl vrele vode i ostavi da kratko odstoji, ne duže od 5 minuta, potom se procedi i pije.

Kombinovan čaj od zlatnice, broćike i koprive (od svake puna kašičica) prelije se sa 2,5 dl vrele vode, ostavi da odstoji najduže 5 minuta, procedi i pije.

Za čišćenje bubrega se preporučuje čaj od zlatnice (20 g), lišća breze (70 g) i bosiljka (20 g). Tri supene kašike mešavine se preliju sa 0,5 l ključale vode, poklope i ostave da odstoje 3 časa. Nakon toga se čaj procedi i pije 3 puta dnevno po jedna kašika pre jela. Nijedan od ovih čajeva ne bi trebalo piti duže od šest nedelja.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 01.05.2022, 19:09 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Interesantno, hvala za info.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa