Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Super zdrava malina
Super zdrava malina
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:07 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog ukusa, no to je tek delić onoga što dobijamo u ovom lekovitom voću. Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih mikroba i oštećenje telesnih ćelija. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka. Među antioksidansima u malini je i vitamin C - 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B grupe te vitamini E i K. 3. Malina je dobar izvor kalijuma, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezijum, mangan, bakar. Osim što je niskokalorična (100 g svežeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima - odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su neophodna za pravilnu funkciju creva i "prečišćavanje" krvnih žila.

Malina sadrži ketone koji povoljno deluju na nivo šećera u krvi te podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

Za ljepšu kožu i kosu preporučuje se u toku kura od malina tako da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od semenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom "srodne" prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

Od listova maline priprema se lekoviti čaj (1 kašičicu suvih listova maline prelijte sa 2,5 dcl vrele vode) koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno deluje na zdravlje materice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crevnih upala, proliva, hemoroida, kožnih bolesti.Maline snižavaju temperaturu
klfinansijeDatum: Petak, 29.04.2022, 20:11 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Maline su super, meni među favoritima što se tiče voća.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Super zdrava malina
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa