Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gagamija - Lycopus europaeus
Gagamija - Lycopus europaeus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:07 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Zeljasta biljka gagamija reguliše hipertireozu. Deluje kod tahikardije i slabosti srca, groznice, dijareje, odliva krvi, belog pranja. Gagamija, gagalica ili vučja noga, nazivi su lekovite, višegodišnje zeljaste biljke, koja raste na vlažnim močvarnim livadama, uz reke i potoke, kao i na poplavljenim površinama. Može da naraste do metar, ima krupne listove, cveta od juna do avgusta. Krase je brojni, gusto zbijeni beli cvetići, u korenu listova. Nadzemni deo u cvetu je lekovit, skuplja se tako što se odseca gornja polovina biljke, zatim suši u buketićića, u hladu. Gagamija je bogata gorkim materijama (likopinom), taninima i etarskim uljem. U većoj količini sadrži flavonoide, derivate fenolne kiseline, među kojima najviše kafene i ruzmarinske, kao i minerale fluor i mangan. U narodnoj medicini najčešće se koristi kao čaj protiv tahikardije i slabosti srca, pomaže kod groznice, dijareje, odliva krvi, belog pranja. Poslednjih godina najviše se izučava njena delotvornost u lečenju pojačane aktivnosti štitne žlezde, hipertireoze. Istraživači su otkrili da ekstrakt biljke deluje na metabolizam joda i lučenje hormona štitne žlezde tiroksina. Redovnim konzumiranjem se rad štitne žlezde može normalizovati. Preporučuje se i kod hormonalnog poremećaja, zbog hiperaktivnosti štitne žlezde.

Kinezi su najdalje otišli u izučavanju njenih lekovitih svojstava. Posle višegodišnjeg istraživanja dokazali su da pomaže kod hipertireoze. Otkrili su i da ekstrakt lista gagamije sprečava rad enzima neophodnih za proizvodnju mokraćne kiseline, koja je uzrok gihta, a zahvata najčešće nožni palac.

Analizom preparata od gagamije nisu otkriveni nikakvi neželjeni efekti. Ipak, ne preporučuje se deci i trudnicama, kao ni osobama koje imaju hipotireozu, smanjeno lučenje hormona štitne žlezde.

Čaj se priprema tako što se 2 ravne kašike sušene i usitnjene gagamije preliju sa 2,5 dl ključale vode i ostavi poklopljeno 10 minuta. Zatim se procedi i pije. Da bi se postigao željeni efekat, u toku dana bi trebalo piti 2 šolje mlakog, nezaslađenog čaja.

SAVET: KAKO DA SE SAMI PREGLEDATE?
Samopregledom baze vratne regije može da se ustanovi hipertireoza. Prati je uvećanje u predelu štitne žlezde, bilo da je difuzno ili nodozno, u vidu čvorića. Ispupčene oči, ubrzan ili nepravilan rad srca, gubitak daha, gubitak kilograma uprkos dobrom apetitu, slabost mišića, zamor, proređivanje kose, oskudna menstruacija, simptomi su na koje bi takođe trebalo obratiti pažnju.

Ukoliko ustanovite ove simptome, obavezno posetite endokrinologa i ne oslanjajte se samo na preparate narodne medicine.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 28.04.2022, 20:20 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Nešto novo za istražiti.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gagamija - Lycopus europaeus
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa