Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Guava - Psidium guajava
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:13 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Guava (Psidium guajava) potiče iz Centralne Amerike, plod je okrugao nalik jabuci ili kruškolik. Aromom podseća na koktel tropskog voća. Zrelost se određuje po boji kore, koja bi trebalo da bude sveže zelena kao engleska trava, a unutra tamnocrvena. Jede se tako što se preseče na pola i kašikom vadi mesnati deo. Semenke su takođe jestive. Kada se zagrize, ima kiselkast ukus, ali se slatkoća pojačava svakim zalogajem. Od zelenih plodova se prave sosovi i služe uz meso ili ribu. Zbog lekovitih svojstva i obilja korisnih sastojaka, trebalo bi je što češće konzumirati, 100 grama guave ima dvostruko više vitamina C od limuna i pomorandže. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, važan je za kožu. Američka studija je pokazala na uzorku od 4.000 žena od 40. do 74. godina, da dame koje češće jedu namirnice bogate vitaminom C, imaju manje bora. Osim toga, vitamin C štiti od bakterija, posebno protiv listerije i stafilokoka. Zajedničko istraživanje američkih i tajlandskih naučnika pokazalo je da guava ima identičnu antioksidantnu aktivnost kao "supernamirnice" crna ribizla i brokoli.

U većim količinama poseduje i izuzetno važan vitamin A, a apsolutni je rekorder po količini likopena, antioksidansa koji štiti od karcinoma prostate. Likopena ima više i od paradajza i lubenice koji se smatraju izuzetno bogatim ovim značajnim sastojkom. Likopen štiti zdrave ćelije od slobodnih radikala, koji dovode do degenerativnih promena, otežanog rada arterija, poremećaja nervnog sistema i drugih oštećenja u organizmu. Zbog ogromne koncentracije antioksidanasa, stručnjaci je smatraju egzotičnom "ultimativnom supernamirnicom".

Izračunato je da činija guave sadrži čak devet grama vlakana u odnosu na druge "bogate" namirnice, ali i 63 odsto više kalijuma u odnosu na bananu srednje veličine. Sadrži i prilično retko gvožđe, a bogata je bakrom, manganom, folnom kiselinom. Ovo voće je izuzetno i u dijetalnom smislu, jedan plod sadrži samo 50 kalorija. Osim toga, snižava krvni pritisak, holesterol i trigliceride, deluje kao pomoćno lekovito sredstvo kod dijabetesa, jer snižava nivo šećera u krvi, pa se u tom smislu preporučuju dve sveže guave na dan.

Sokovi od guave, koji se prodaju u dobro snabdevenim radnjama, nisu delotvorni jer su obrađeni i zaslađeni.

Guava je savršena voćka za osvežavajući, energetski napitak. Pomešajte polovinu banane i polovinu guave sa šakom jagoda ili drugog bobičastog voća. Zatim dodajte 1,2 dl mleka sa manje mlečne masti, može i sojinog. Sve promešajte, ubacite nekoliko kockica leda i pijte u toplim danima.
klfinansijeDatum: Subota, 23.04.2022, 18:53 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar savjet, valja probati.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa