Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Kupus pomaže kod čira na želucu
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:14 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ovo jedinstveno povrće siromašno je kalorijama, a izuzetno bogato hranljivim materijama. Kupus je odličan izvor vitamina C i K te lekovitih sumpornih jedinjenja, a obiluje i vitaminima B grupe, folnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, triptofanom, hlorofilom i karotenoidima. Crvenom kupusu boju daje antocijanin, biljni pigment koji se ubraja u lekovite fitonutrijente. Kupus pomaže protiv anemije, probavnih tegoba, raznih upala, reumatskih bolesti te vodenih bolesti zbog kojih se u telu nakuplja suvišna tečnost. Kupus se pokazao odličnim i u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Preporučuje se i kod bolesti respiratornog sistema kao i za ublažavanje nesanice i nervoze. Kupus je među vodećim namirnicama koje štite od raka - naučno je dokazano da redovna konzumacija kupusa sprečava kancerogene promene u organizmu. Kupus je lekovit i svež i ukiseljen. Kuvanjem gubi na lekovitosti i postaje teže svarljiv. Stoga je najbolje pripremati jela od svežeg ili nekuhanog ukiseljenog kupusa.

Ako kupus ne nameravate pripremiti isti dan kad ste ga kupili, stavite ga u plastičnu kesu (čvrsto je omotajte i maksimalno istisnite vazduh) te spremite u frižider. Ne perite ga pre stavljanja u frižider jer će voda podstaći truljenje.

Naučna istraživanja pokazala su da se rezanjem kupusa povećava koncentracija blagotvornih fitonutrijenata. Preporučuje se ostaviti kupus najmanje 5, a optimalno 10 minuta nakon sečenja, pre nego što ga pojedete ili pripremite. Dodatno ćete podstaći "oslobađanje" fitonutrijenata ako kupus nakon sečenja poškropite s malo limunovog soka pre nego što ga ostavite da odstoji.

Lako je razlikovati sok od različitih vrsta kupusa, i to ne samo po boji: sok od crvenog kupusa ima sličnu boju kao sok od cvekle, ali je lagano paprenog ukusa, za razliku od belog kupusa koji daje iznenađujuće slatkast svijetlozeleni sok.

Najjednostavnije je iscediti kupus u sokovniku, ili ga možete narendati (ili usitniti mikserom) te kroz gazu ili laneno platno istisnuti sok.

Istraživanja su pokazala da kupusov sok pomaže kod čira na želucu, verovatno zato što sadrži mnogo glutamina - ta aminokiselina najbolje je "gorivo" ćelija što oblažu želudac. Pijenje kupusova soka preporučuje se i protiv bronhitisa i kašlja. Za ublažavanje promuklosti, sok se može grgljati.

Sok od crvenog kupusa pomešan s medom odlično pomaže kod plućnih bolesti - uzimajte 2-3 puta na dan mešavinu od 0,5 dcl kupusova soka i 1 kašike meda.
Pročišćujuću kura kupusovim sokom

Za pročišćavanje organizma preporučuje se u toku kura kupusovim sokom - ujutro na prazan stomak uzimajte 1 dcl soka, a uveče pola dcl (pijte sok polako, u u gutljajima).

Sok od kupusa svaki put kad ga pijete treba biti sveže pripremljen. Popijte ga odmah, a nemojte stavljati sok u frižider niti ga ostavljati da stoji duže od jednog sata jer će oksidirati.

U svakodnevnoj pripremi okrepljujućih zdravih napitaka, kupus se fino može mešati sa sokovima od drugog povrća, npr. Sokom od šargarepe, cvekle, komorača, celera, krastavca ... Takođe se odlično kombinuje sa sokovima od jabuke i ananasa.

U narodnoj medicini oblozi od listova ili iseckanog kupusa koriste se za lečenje rana te za ublažavanje glavobolje, reume, gihta, astme ...
klfinansijeDatum: Četvrtak, 21.04.2022, 20:18 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Redovno na stolu.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa