Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Acerola - Malphighia glabra
Acerola - Malphighia glabra
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:16 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Acerola nije prava višnja, više je slicna agrumima. Tropska višnja acerola ima čak 20 puta više vitamina C od neprskanog limuna i 65 puta od plodova pomorandže. Jača imunitet, leči hepatitis i druge bolesti jetre, infekcije, grip, stres. U zapadnoj Indiji, Barbadosu, Jamajci, Surinamu, Kubi i drugim zemljama Centralne i Južne Amerike, raste tropska višnja acerola (Malphighia glabra), koja je potpuno različita od naše domaće. Podseća na agrume, sa mesnatim delom podeljenim na kriške. Zreo plod, zavisno od vrste, može biti tamnocrven, svetlocrven ili narandžast. Hrskav je, pikantnog, gorko-slatkog ukusa, aroma je nalik trešnji i višnji. Plod je u prečniku manji od dva santimetra i sadrži nekoliko sitne semenke žute boje, koje nisu jestive. Biljka cveta gotovo cele godine, pa se na njenim granama u isto vreme mogu naći cvetovi i plodovi. Ovo voće ima najveću količinu vitamina C. U odnosu na limun čak 20 puta više, a u odnosu na pomorandžu 65 puta! U 100 grama ploda nalazi se neverovatnih 1.800 mg C vitamina. Zahvaljujući izuzetnom bogatstvu u flavonoidima, antocijanu i organskim kiselinama, organizam gotovo potpuno može da iskoristi vitamin C, a pojačana su i nutritivna svojstva.

Količina šećera je svedena na najmanju meru. Američki piloti i astronauti je najčešće koriste za pripremu svežeg soka bogatog vitaminima, koji jača organe za disanje i pomaže u stvaranju kolagena u koži. Iz acerole se dobija 95 odsto vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema koncentrat. Sušena ili kao sok, može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.
Zbog dragocenih svojstava, koristi se za jačanje imuniteta. Delotvorna je u lečenju hepatitisa i drugih bolesti jetre, infekcija, prehlada, gripa, stresa, fizičkih i psihičkih napora. Ima veće količine provitamina A i vitamina B kompleksa, koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala, a poznato je da oni dovode do obolenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.
Od minerala u najvećoj meri poseduje gvožđe, kalcijum, kalijum i fosfor. Kalijum reguliše krvni pritisak i srčani rad, dok bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole održavaju normalne vrednosti holesterola. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih ćelija i štiti embrion od bolesti, zbog čega se preporučuje tokom trudnoće.

Tropska višnja je prirodni lek za glavobolju, jer protiv bolova postiže isti efekat kao aspirin i ibuprofen. Pomaže i kod groznice i upale grla, želudačnih tegoba, zatvora i dijareje.

REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, SPREČAVA RAST TUMORA

Medicinska istraživanja su potvrdila da acerola reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rast tumorskih ćelija i iz zdravih ćelija uklanja štetne radikale. Pomaže kod različitih virusnih infekcija, ubrzava i zaceljivanje rana.

Međutim, kod pojedinih osoba može da izazove i alergijske reakcije, pogotovo ako su osetljive na sastojak lateks. Zato, ukoliko ste skloni alergijama, pre konzumiranja ove voćke i njenih prerađevina trebalo bi da konsultujete lekara.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 18.04.2022, 20:48 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Imam, dobra.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Acerola - Malphighia glabra
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa