Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Žalfija spasitelj
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:19 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od reči salvare, Å”to znači spasiti ili lečiti) od pamtiveka se koristi za lečenje skoro svake bolesti. Gorka aromatična biljka žalfija veoma se uspeÅ”no koristi protiv upale grla i krajnika, zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Čaj od žalfije preporučuje se svima koji imaju problema s bolesnim desnima i aftama, kao i onima koji pate od ginigivitisa. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je koriŔćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutraÅ”njih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik Å”irokog spektra. Neki fitoterapeuti ne preporučuju čaj od žalfije za piće, već samo za ispiranje, a ako je namenjen unutraÅ”njoj upotrebi, žalfiju treba prokuvati da bi esencijalno ulje isparilo. Naziv žalfije na latinskom Salvia potiče od reči salvare, Å”to znači spasti, izlečiti. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Dojilje koje žele da prestanu s dojenjem koriste je svakodnevno da bi zaustavile mleko. Primenjuje se za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i Å”ampona protiv peruti.

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgoljenje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Deluje, takođe, antimikrobno i spazmolitično (opuÅ”ta glatke miÅ”iće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliÅ”e i znojenje. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. PoÅ”to ujedno deluje spazmolitički i antimikrobno, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva. Pre upotrebe se treba svakako posavetovati s lekarom.

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutraÅ”nju upotrebu, kaÅ”ika čaja žalfije se prelije Å”oljom vode i kuva tri do pet minuta, a za spoljaÅ”nju primenu (ispiranje) se ne kuva, već se prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo.

Čaj od žalfije se koristi:
- kao prirodni antibiotik protiv raznih bakterija
- za jačanje imuniteta i organizma
- kod gljivičnih infekcija
- kod upale usne duplje, grla i ždrela
- za lečenje promuklosti
- za lečenje stomačnih grčeva
- kod otežanog pražnjenja žučne kese
- za otklanjanje nadutosti i goruŔice
- poboljŔava varenje i lučenje žuči
- poboljŔava krvnu sliku
- povećanje apetita
- povoljno deluje u klimaksu
- pri infekcijama disajnih puteva
- protiv afti u ustima
- protiv upale grla i krajnika
- smanjuje nervozu i napetost
- čisti zube i jača desni

Nije poželjno da je koriste: trudnice, dojilje, epileptičari
klfinansijeDatum: Petak, 15.04.2022, 19:46 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Čaj od žalfije je baÅ” dobar za sve, a i lako ga je nabaviti.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa