Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Antitumorska biljka - Bajkalska kapica - Scutellaria baicale
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:24 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Scutellaria baicalensis je biljka koja se hiljadama godina koristi u Kineskoj medicini. Ta biljka se nalazi na oficijelnoj listi Kineske farmakopeje, a najcešce se koristi za bolesti respiratornog i gastrointestinalnog trakta. Dokazano je da djeluje antiupalno, antiviralno, antitumorski, antiproliferativno i antibekterijelno. Prema podacima britanskih istraživaca, u korenu bajkalske kapice nalazi se organska supstanca pod nazivom flavoni, koja ima antivirusno dejstvo, i omoguc´ava da se ubiju maligne c´elije. Biolozi su izveli eksperimente na životinjama i ustanovili da flavoni zaustavlja širenje raka. Jedna od 50 najlekovitijih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, bajkalska kapica važi za prirodni adaptogen, a proizvodi nacinjeni od njenog korena imaju mnoga lekovita svojstava: antibakterijsko, antialergijsko, antidijaroicno, antioksidativno. Poreklom je iz Irkutske regije na Bajkalu, a danas raste i na Dalekom istoku, u Mongoliji, na Tibetu, uglavnom na kamenitom, teško dostupnom tlu. Poklonici alternativne medicine cesto ukrštaju stavove koje je glavno svojstvo ove biljke: da umiruje ili da – reguliše krvni pritisak. Naime, kapica, kako je popularno još zovu, širi krvne sudove, usporava rad srca, umiruje glavobolju, tera nesanicu. Kod visokog pritiska ima preventivno delovanje vec na prvu pojavu napada, što inhibira aktivnost nervnog sistema.

Infuza od korena
Jednu kašiku iseckanog korena bajkalske kapice preliti čašom proključale vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati (po mogućnosti u termosu ili u nekoj zatvorenoj posudi koja čuva toplotu), procediti i uzeti po kašiku četiri do pet puta dnevno pre jela. Čaj jača ceo organizam.

Tinktura
Ova tinktura priprema se maceracijom – ekstrakcijom biljke bajkalske kapice na 70 procenata alkohola u odnosu 1:5. Povremeno protresti posudu. Dobija se crvenkasto – smeđa tečnost gorkog ukusa, a uzima se 20 do 30 kapi dva do tri puta dnevno, razređeno s vodom.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 07.04.2022, 19:35 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ovo mi je novo, izgleda zanimljivo.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa