Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Šafran - Crocus sativus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:27 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Šafran zovu i "crveno zlato" jer je najskuplji začin na svetu. Pripada porodici irisa, aromatičnog je mirisa, oštrog i pomalo gorkog ukusa. Za jedan kilogram potrebno je čak 200.000 cvetova. Crvenkasta vlakna skidaju se sa vrha tučka, svaki cvet ima ih svega tri, a cvetanje traje samo tri nedelje tokom godine. Cvetovi su zvonoliki, imaju šest latica, tri žuta prašnika i dolaze u svim bojama. Listovi su dugački, uski, nenazubljeni, s belom linijom duž lista, list dolazi nakon cvatnje. Lekoviti deo šafrana su stigme koje sadrže brojne fitohemikalije kao što je krocin, pikrokrocin, likopen, karotenoide i alkaloide. Eterično ulje sadrži safranal koji deluje smirujuće, ublažava bolove i grčeve. Stare bilinarske knjige spominju da se šafran pomešan u mleku može koristiti kao oblog za umorne oči te da razni preparati pomažu u lečenju upala, bolova, grčeva kod beba i slično. Takođe se može koristiti za astmu i kašalj, podsticanje krvotoka, bolnu menstruaciju.

Naučnici Univerziteta u Akvili objavili su da šafran pomaže u usporavanju gubitka vida u starosti. Fitohemikalije u šafranu imaju neverovatan antioksidativan učinak na gene koji upravljaju vidom, štite fotoreceptore od oštećenja tako da mogu usporiti, a u nekim slučajevima i pospešiti ozdravljenje kod makularne degeneracije i retinitis pigmentoze.

Moderna medicina ispituje delovanje šafrana na tumorske ćelije. U Španiji je 1996. objavljeno da šafran zahvaljujući krocinu potencijalno može pomoći u usporavanju rasta ćelija tumora, mehanizam delovanja još nije objašnjen. Dalja istraživanja (1999.), pokazala su da usporava pojavu raka debelog creva.

Šafran je prirodni lek za depresiju. Medicinski centar Univerziteta Pitsburg proveo je razna ispitivanja lekovitih svojstava šafrana. Rezultati pokazuju da 30 mg šafrana na dan pomaže u lečenju depresije, može se dugotrajno koristiti jer u ovoj dozi nije pokazao nuspojave. Slična ispitivanja proveli su naučnici Univerziteta u Teheranu. Prema njihovim rezultatima objavljenim u Progress in Neuro-Psichopharmacologi and Biological Psichiatri šafran podjednako efikasno leči depresiju kao i antidepresivi.

Takođe su ispitivali uticaj korcetina i krocina iz šafrana na poboljšavanje pamćenja i kognitivnih procesa. Šafran je blagi lek koji pomaže u ublažavanju bolesti kao što je Alzheimer.

Šafran se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Zahvaljujući bogatom sastavu antioksidanata štiti kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala. Maska od šafrana i sveže papaje pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i doprinosi usporavanju pojave bora i mrlja.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 28.03.2022, 21:01 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Jeste dosta skup, ali je dobar.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa