A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Šafran - Crocus sativus
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:27 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


┼áafran zovu i "crveno zlato" jer je najskuplji za─Źin na svetu. Pripada porodici irisa, aromati─Źnog je mirisa, o┼ítrog i pomalo gorkog ukusa. Za jedan kilogram potrebno je ─Źak 200.000 cvetova. Crvenkasta vlakna skidaju se sa vrha tu─Źka, svaki cvet ima ih svega tri, a cvetanje traje samo tri nedelje tokom godine. Cvetovi su zvonoliki, imaju ┼íest latica, tri ┼żuta pra┼ínika i dolaze u svim bojama. Listovi su duga─Źki, uski, nenazubljeni, s belom linijom du┼ż lista, list dolazi nakon cvatnje. Lekoviti deo ┼íafrana su stigme koje sadr┼że brojne fitohemikalije kao ┼íto je krocin, pikrokrocin, likopen, karotenoide i alkaloide. Eteri─Źno ulje sadr┼żi safranal koji deluje smirujuc╠üe, ubla┼żava bolove i gr─Źeve. Stare bilinarske knjige spominju da se ┼íafran pome┼ían u mleku mo┼że koristiti kao oblog za umorne o─Źi te da razni preparati poma┼żu u le─Źenju upala, bolova, gr─Źeva kod beba i sli─Źno. Tako─Ĺe se mo┼że koristiti za astmu i ka┼íalj, podsticanje krvotoka, bolnu menstruaciju.

Nau─Źnici Univerziteta u Akvili objavili su da ┼íafran poma┼że u usporavanju gubitka vida u starosti. Fitohemikalije u ┼íafranu imaju neverovatan antioksidativan u─Źinak na gene koji upravljaju vidom, ┼ítite fotoreceptore od o┼ítec╠üenja tako da mogu usporiti, a u nekim slu─Źajevima i pospe┼íiti ozdravljenje kod makularne degeneracije i retinitis pigmentoze.

Moderna medicina ispituje delovanje ┼íafrana na tumorske c╠üelije. U ┼ápaniji je 1996. objavljeno da ┼íafran zahvaljujuc╠üi krocinu potencijalno mo┼że pomoc╠üi u usporavanju rasta c╠üelija tumora, mehanizam delovanja jo┼í nije obja┼ínjen. Dalja istra┼żivanja (1999.), pokazala su da usporava pojavu raka debelog creva.

┼áafran je prirodni lek za depresiju. Medicinski centar Univerziteta Pitsburg proveo je razna ispitivanja lekovitih svojstava ┼íafrana. Rezultati pokazuju da 30 mg ┼íafrana na dan poma┼że u le─Źenju depresije, mo┼że se dugotrajno koristiti jer u ovoj dozi nije pokazao nuspojave. Sli─Źna ispitivanja proveli su nau─Źnici Univerziteta u Teheranu. Prema njihovim rezultatima objavljenim u Progress in Neuro-Psichopharmacologi and Biological Psichiatri ┼íafran podjednako efikasno le─Źi depresiju kao i antidepresivi.

Tako─Ĺe su ispitivali uticaj korcetina i krocina iz ┼íafrana na pobolj┼íavanje pamc╠üenja i kognitivnih procesa. ┼áafran je blagi lek koji poma┼że u ubla┼żavanju bolesti kao ┼íto je Alzheimer.

┼áafran se mo┼że koristiti i u kozmeti─Źke svrhe. Zahvaljujuc╠üi bogatom sastavu antioksidanata ┼ítiti ko┼żu od ┼ítetnog delovanja slobodnih radikala. Maska od ┼íafrana i sve┼że papaje poma┼że u uklanjanju mrtvih c╠üelija ko┼że i doprinosi usporavanju pojave bora i mrlja.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 28.03.2022, 21:01 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Jeste dosta skup, ali je dobar.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa