A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Špargla
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:29 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


┼ápargla je povrc╠üe bogato flavonoidima i saponinima koje ─Źuvaju srce i krvne sudove. Uz to sadr┼że glutation koji se smatra jednim od najja─Źih sredstava za izbacivanje toksina iz organizma. ┼ápargla je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na podru─Źju Mediterana jede vec╠ü zadnjih 2.000 godina. Jestiv je tek njeni manji deo, zato je va┼żno pri ─Źi┼íc╠üenju ┼íparoga ukloniti zadebljale, drvenaste delove pri dnu, a za pripremu jela iskoristiti tek mekane vrhove. Otkrijte kakav je sastav ┼ípargle, i za┼íto ih je po┼żeljno ┼íto ─Źe┼íc╠üe koristiti u prolec╠ünim kulinarskim igrama. ┼ápargla je bogata hranljivim materijama. Sadr┼żi vitamine, minerala i zna─Źajnu koli─Źinu prehrambenih vlakana. U stotinu grama ┼íparoga nalazi se samo 20 kalorija, pa je re─Ź o niskokalori─Źnoj namirnici koja se posebno preporu─Źuje bolesnicima, ili osobama na striktnom re┼żimu ishrane. Ovo povrc╠üe ima flavonoide i saponine sa sna┼żnim antiupalnim svojstvima koje ─Źuvaju srce i krvne sudove. Flavonoidi u ┼íparglama smanjuju lo┼íe nivoa holesterola i krvni pritisak te tako preventivno deluju na zdravlje celog kardiovaskularnog sistema.

Mleko i mle─Źni proizvodi nisu jedini za┼ítitnici zdravih i jakih kostiju. Naprotiv, ┼ípargle su odli─Źan izvor vitamina K koji je va┼żan za sintezu proteina osteokalcin koji ja─Źa kosti. Ovaj vitamin spre─Źava kalcifikaciju tkiva koja mo┼że dovesti do raznih bolesti uklju─Źujuc╠üi i aterosklerozu.

Prehrambena vlakna u ┼íparglama podsti─Źu probavu, a zdravlju digestivnog sistema doprinosi i tvar inulin. Njime se hrane dobre bakterije u ┼żelucu, koje pobolj┼íavaju apsorpciju hranljivih materija, te smanjuju opasnost od dobijanja alergija ili raka creva.

┼ápargle obiluje antioksidantom glutationom, koji je va┼żan je celokupno zdravlje organizma. On sna┼żi organizam, u─Źestvuje u sintezi proteina i rastu c╠üelija, te predstavlja jedno od najja─Źih sredstva za izbacivanje toksina iz tela.
klfinansijeDatum: Petak, 25.03.2022, 21:41 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ukusna i zdrava. Za preporuku.
dvsDatum: Subota, 26.03.2022, 23:56 | Poruka broj: # 3

Poruka: 9
Status:

Registrirajte se besplatno na najbolji domaci forum.
Iptv liste, mac adrese, alati, android aplikacije i sve sto vam je potrebno exskluzivno i samo na ovom forumu.klfinansijeDatum: ─îetvrtak, 31.03.2022, 20:24 | Poruka broj: # 4

Poruka: 497
Status:

Odli─Źna.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa