Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Anđelika archangelica
Anđelika archangelica
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:32 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Koren je najlekovitiji deo biljke, dobar za varenje jer ima gorak ukus, koji sa eteričnim uljima stimuliÅ”e probavni sistem i podstiče apetit. Anđeliku je, prema legeni, otkrio Sveti Arhangel Mihailo, pa je po njemu ona i dobila naziv arhangelika. U narodnoj medicini ona anđelika je zatupljena već dugo, a zbog aromatičnog ukusa koristi se i kao hrana i začin. U srednjem veku bila je jedna od glavnih lekovitih biljaka, pre svega koristila se kao efikasan lek protiv kuge. Zahvaljujući njoj od kuge je tada spaseno mnogo ljudi, pa je prvobitno nazvana anđeoskom biljkom, da bi se tek kasnije ustalio naziv anđelika. Sem Å”to je lečila kugu, koren ove biljke bio je dobar i za varenje, a eterična ulja dobijena od nje koriŔćena su i za podsticanje apetita. Zbog takvog dejstva koristi se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti, ali pomaže i u lečenju reumatskih bolesti, bolesti jetre i žuči i menstrualnih tegoba. Anđelika podstiče izlučivanje sluzi iz disajnih organa. Sadrži ulja koja deluju protivupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća. S druge strane, jedinjenje osthol sprečava zgruÅ”avanje krvi, zbog čega se preporučuje za lečenje tromboze.

Koristi se i kao blago sredstvo za smirenje i čvrst san.

Međutim, konzumiranje anđelike se ne preporučuje za vreme trudnoće, a ni tokom dojenja. Nije preporučljivo ni da anđeliku koriste ljudi oboleli od dijabetisa, a ni oni koji piju lekove protiv zgruÅ”avanja krvi.

U terapeutske svrhe koristi se kao tečni ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osuŔeni koren za čaj. Dnevno se uzima 1,5 do 3 g ekstrakta, a tinktura u dve do tri doze od 20 kapi razblaženih u malo vode, neposredno pre ili posle obroka.

Od eteričnog ulja anđelike dnevno treba uzimati najviÅ”e četiri kapi, dva ili tri puta.

Čaj se priprema od duvog korena, tako Å”to jednu punu kaÅ”iku ove biljke kuvate u 2dl vode oko 10 minuta. Čaj se pije svež dva puta dnevno pre ili posle obroka.

Ipak, drevna upotreba anđelike danas lagano pada u zaborav. Zamenjena je biljkama poput artičoke, gorkog pelina i kamilice.
klfinansijeDatum: Utorak, 22.03.2022, 20:45 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Zanimljiv članak.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Anđelika archangelica
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa