Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Batat pomaže imunitet i poboljšava psihičko zdravlje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:34 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Batat je brašnasti gomolj nalik repi (Ipomea batatas) svojstvenog slatkastog ukusa.. U Evropi je bio nešto slabije zastupljen, ali je radi svoje slatko-slane prilagodljivosti i činjenice da je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima postao omiljen i dosta raširen pa tako danas kod nas uz najčešći, narandžasti, možemo kupiti i beli i ljubičasti batat. Batat je jedno od najstarijih povrća, konzumira se desetak hiljada godina i potiče iz Južne Amerike, no uzgaja se širom sveta, najviše u Kini. Sličan je krompiru, ali izduženijeg oblika, slađi, mekše teksture i iako se naziva i slatki krompir, on zapravo nema nikakve veze s krompirom i pripada porodici slakova. Cveta krasnim belo-ljubičastim cvijetom i kod nas je jednogodišnja kultura, dok je u tropskim krajevima višegodišnja. Osim korena, koristi se i mlado lišće koje se može upotrebiti u varivima i salatama. Najčešće se upotrebljava onaj narandžasti, koji obiluje beta karotenom, kalijumom, manganom, vitaminom A, B1, B6 C, D i snabdeva telo važnim antioksidansima. Sadrži ukupno 70% dnevne potrebe C vitamina i time pomaže našem imunitetu, štiti ćelije, poboljšava psihičko zdravlje i sposobnost apsorpcije gvožđa.
Batat je dobar za dijabetičere i one intolerantne na glukozu

Batat je posebno zanimljiv jer ima niži glikemijski indeks od krompira i mnogih drugih skrobastih ugljenih hidrata i pomaže kod regulacije šećera u krvi. Omogućuje sporiju apsorpciju glukoze i radi toga ga često koriste dijabetičari, ljudi koji imaju intoleranciju na glukozu ili oni koji su na dijetama i paze na unos ugljenih hidrata. Batat nema masti, ni holesterola, a bogat je vlaknima zbog čega blagotvorno deluje na probavu i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva.

Preporučuje se konzumacija dvestotinak grama batata, 2 do 3 puta nedeljno. Najviše ukusa zadržava kada se kuva na pari ili peče u kori, a budući da je slatkast, uglavnom se kombinuje sa slanim i slanim namirnicama i začinima. Nakon kupovine čuvajte ga na hladnom, senovitom i prozračnom mestu ili u podrumu, ne u plastičnim vrećicama ili frižideru jer mu se miienja ukus i u vlažnim uslovima klija.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 20.03.2022, 21:38 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Skup krompir ali dobar.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa