Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Lisičji rep - Echium vulgare
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:34 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Lisičina, Lisičji rep je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka iz porodice boražina. Koren je dobro razvijen, dugačak, vretenast, pri dnu razgranat. Stabljika je uspravna i cela je prekrivena tvrdim dlačicama. U osnovi je razgranata i naraste do 100 cm visine. U narodnoj medicini, prema dostupnoj literaturi, biljka u cvatu koristi se kao lek za lečenje groznice i sličnih stanja (koriste se donji listovi u obliku čaja), glavobolje kao posledice neuroze ili nervnih komplikacija (čaj), kod bolnih upalnih stanja (čaj), raznih rana, modrica, hematoma i edema na koži (stavlja se oblog od usitnjenih listova), kod ujeda zmija otrovnica (rabi se kao antidot zmijskog otrova tako da se usitnjeni listovi kao kaša stavljaju na mesto ujeda, uz pijenje čaja). Pomaže i kod respiratornih tegoba (za smanjenje kašlja i izbacivanje sekreta), proliva (kod raznih infekcija creva ili od pokvarene hrane), za jačanje muške potencije (jedenje listova izaziva seksualnu želju), kod kožnih bolesti i nečistoća (opekotina, čireva, prišteva, raznih rana, ekcema te osetljive kože - koristi se sok iz cele biljke), koristi se i za izazivanje znojenja (dijaforetik) te za jače mokrenje (diuretik) te kod anemije i umora.

Cvetove koristimo za lečenje opekotina i belih mrlja na koži. Sok iz sveže biljke koristi se za lečenje bolesti krvi (sok je gust te se razblaži sa vodom u odnosu 1: 10). Seme lisičine kuvano u vinu dobar je lek za srce i melankolične osobe, a neki ga koriste i za jačanje muške potencije.

Nauka nam preporučuje ulje od semenki lisičine (E. plantagineum) zbog bogatog sadržaja esencijalne masne kiseline omege 3, 6, 9, stearinske kiseline (antiupalno delovanje u zaštiti kože - uticaj okoline, UV zračenje) itd.

Lisičina se koristi kao: afrodizijak, antitusik, antidot, antidijaroik, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emolijens, pektoralima.
Kontraindikacije: upotreba veće količine jestivih listova može štetno delovati na organizam. Branje lisičine može kod nekih osetljivih osoba izazvati dermatitis - upalu kože
klfinansijeDatum: Subota, 19.03.2022, 22:16 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Još jedna od dosta zeljastih biljaka koje su i zdrave i imaju ljekovita svojstva.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa